Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

SLOVENSKÉ JEDLO „ZABODOVALO“ AJ V MSZANE DOLNEJ

PL-SKObec Nižná aj naďalej pokračuje v úspešnej cezhraničnej spolupráci s družobným partnerom z Poľska Mestom Mszana Dolna. V nedeľu 21. júla sme sa zapojili do kultúrnej aktivity nášho partnera – Dni Mszany Dolnej. Naša účasť v Mszany Dolnej sa uskutočnila aj vďaka schváleného projektu „Spoznajme sa bližšie na základe spoločných aktivít Obce Nižná a Mesta Mszana Dolna“, ktorého aktivity sú finančne podporené Európskou úniou v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
Hlavnou aktivitou Obce Nižná bolo šírenie tradícií po našich predkoch, prezentovanie slovenského národného jedla a hudobného predstavenia Základnej umeleckej školy v Nižnej.
Slovensko a región Orava má bohatú zbierku jedál, ktoré sme si zachovali po našich predkoch a pri výbere prípravy jedla nás oslovilo veľa výborných receptov. Rozhodovanie nám uľahčili poľskí partneri, ktorí najviac chceli ochutnať preslávené bryndzové halušky. Lenže bez polievky a koláčika by to nebolo „ono“, naše šikovné gazdinky z Jednoty dôchodcov v Nižnej sa ponúkli s prípravou fazuľovice a ponúkli nám recept na výborný ovocný koláč. Každá gazdiná vie, že z kvalitných surovín bude každé jedlo chutiť. Preto sme nakúpili pravú oravskú bryndzu, kvalitnú domácu slaninu, mäsové a mliečne výrobky, na bryndzové halušky nám boli ochotne podarované domáce zemiaky a pažítka. Deň pred odchodom do Poľska pracovníčky Obecného úradu napiekli kysnuté ovocné koláče, tety dôchodkyne napiekli mäkké buchty, rezy a cesnakový posúch.
Priama príprava hlavného jedla bola náročná vzhľadom na priestory, keďže podujatie sa konalo na štadióne, ale aj zábavná a pre poľských návštevníkov zaujímavá. Po vrelom privítaní v Poľsku sme sa rozdelili do troch oddielov: oddiel fazuľovice, oddiel bryndzových halušiek a oddiel servírovania jedla. Fazuľová polievka sa navarila naraz, bryndzové halušky sme pripravili v dvoch várkach, aby aj návštevníci, ktorí prišli neskôr ich mohli ochutnať. Polievka sa rozdala do poslednej varešky, chvály na spojenie čerstvej polievky s cesnakovým posúchom sa počúvali veľmi dobre a v správnej miere nás „nabudili“ na doladenie bryndzových halušiek. Prvé porcie bryndzových halušiek boli prijímané s veľkým očakávaním a pociťovali sme patričnú zodpovednosť. Všetko nakoniec dopadlo nad naše očakávania, druhú várku halušiek sme podávali „ako na páse“ a veľmi rýchlom . Koláče tiež nesklamali, marhule mali jednoznačne zelenú. Recepty jedál, ktoré sme pripravili v rámci Dni Mszany Dolnej a celého schváleného projektu budú vydané v kuchárskej knihe, ktorá bude distribuovaná na Slovensku aj v Poľsku.
Naša účasť na Dňoch Mszany Dolnej nebola len o príprave slovenského národného jedla. Svoj hudobný talent a našu kultúru prišli odprezentovať aj žiaci spolu s učiteľmi Základnej umeleckej školy v Nižnej pod vedením Miroslava Štefana. Vo večerných hodinách sme uskutočnili pracovné stretnutie, kde sme vyhodnotili projekt „Spoznajme sa bližšie na základe spoločných aktivít Obce Nižná a Mesta Mszana Dolna“, predstavili nasledujúce aktivity projektu a sumarizovali potreby poľského partnera k jeho účasti a aktivitách na Pltníckom dni v Nižnej. V závere sme sa vzájomne „obdarovali“ reklamnými tričkami.
V rámci družobného partnerstva bola účasť Obce Nižná na Dňoch Mszany Dolnej uskutočnená v rámci schváleného projektu „Spoznajme sa bližšie na základe spoločných aktivít Obce Nižná a Mesta Mszana Dolna“ (č.PL-SK/ZA/IPP/III/062), projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.

31.7.2013    Prečítané 1310x

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |