Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

Zápisnica z V. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej konaného v dňoch 19. augusta 2014 a 10. septembra 2014

Zápisnica z V. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej konaného v dňoch 19. augusta 2014 o 15:30 hod. a 10. septembra 2014 o 16:00 hod. v zasadačke OcÚ Nižná
Prítomní: Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce
                  JUDr. Jozef Šveda – prednosta…

Poslanci: Ing. Marián Bulla,  Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
Hl. kontrolór: Ing. Mária Kurcinová - ospravedlnená
Poslanci Jozef Labdík a  Ing. Iveta Lukáčiková vopred ospravedlnili svoju neúčasť.

K bodu č. 1 / - Otvorenie

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina privítal prítomných poslancov  obecného zastupiteľstva a otvoril zasadnutie obecného zastupiteľstva, ktoré  bolo zvolané v zmysle §-u 12 zákona SNR č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení, v znení neskorších predpisov. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 9 poslancov, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za schopné a právoplatne uznášané. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom a opýtal sa na doplňujúce návrhy. Zároveň navrhol, že by sa mohol zmeniť program zasadnutia podľa prítomných občanov Nižnej, aby dlho nečakali, kým by sa pristúpilo ku žiadostiam a k bodom programu. Poslanec Jozef Virostko dal návrh, aby sa zastupiteľstvo bez ohľadu na to, či sa preberú všetky body skončilo o 20:30.Ostatní poslanci nemali žiadne doplňujúce návrhy.

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                              Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0

Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:

1/ Otvorenie
2/ Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia
3/ Správa o hospodárení TS Nižná za rok 2013
4/ Záznam HK k hospodáreniu obce k 31.03.2014
5/ Komunálne voľby 2014
6/ Zámer predaja pozemkov – autobusové nástupište
7/ Spoločenstvo Obce Nižná v spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ, s.r.o.
8/ Rekonštrukcia plavárne a prejednanie schválenia úveru na jej rekonštrukciu
9/ Informácia o realizácii investičných a iných akciách v obci k 30.06.2014
10/ Zmena rozpočtu Obce Nižná rozpočtovým opatrením č.07/2014, č.08/2014, č.09/2014, č.10/2014
11/ Zámer prenájmu nehnuteľností – tenisové kurty pri plavárni
12/ Rôzne
13/ Žiadosti občanov a právnických osôb
14/ Kontrola uznesení
15/ Odpovede na interpelácie
16/ Interpelácie
17/ Diskusia
18/ Záver

K bodu č. 2/ - Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia

Do návrhovej komisie starosta obce navrhol poslancov Mgr. Jozefa Daňu a Annu Záborskú.
Za overovateľov boli navrhnutí poslanci Ing. Gabriela Marasová a Oľga Mariášová. Za zapisovateľku bola navrhnutá Mgr. Jana Gašperová. Nikto z poslancov nepredložil iný návrh.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hneď na začiatku slovo manželom Domiňákovým, ktorí chceli ozrejmiť poslancom kalamitnú situáciu prívalových dažďov na ich pozemku v júli tohto roku. P. Domiňák  informoval, že na základe prívalových dažďov nastal zosuv pôdy o 2 metre. Situáciu naliehavo riešili, kde starosta obce Ing. Jaroslav Rosina sa prišiel osobne pozrieť na toto miesto a poskytol obecné stroje. Skonštatoval, že tu hrozilo zavalenie domov a v danej chvíli išlo o ľudské životy.
Rodina Domiňáková si na vlastné náklady postavila oporný múr, ktorý bol funkčný 7 rokov až kým p. Lemon nezačal stavať dom a narušil tým celý terén. Ešte predtým na vlastné náklady dali drenážnu rúru, ktorú po zosuve pôdy vysunulo nahor. 
P. Domiňák ďalej informoval, že urgentne treba riešiť svah a žiadal o urýchlenie pomoci.
Starosta Ing. Jaroslav Rosina povedal, že po rozpočtovom opatrení navrhli 15 000 € na opravu cesty a keď sa urobí cesta, následne sa bude pokračovať v stavaní oporného múru pánom Lemonom, ktorý svojim počínaním spôsobil tento havarijný stav.
Poslanec Jozef Virostko sa opýtal, kedy bolo stavebné povolenie podpísané. Poslanec Ing. Marián Bula sa opýtal, či tam bol urobený geologický prieskum a ak nie, obec by ho mohla zabezpečiť. Ďalej uviedol, že by sa mohla urobiť kompletná sanácia svahu. 

K bodu č. 11/ Zámer prenájmu nehnuteľností – tenisové kurty pri plavárni

Prednosta OcZ JUDr. Jozef Šveda informoval poslancov o zrušení  žiadosti o tenisové kurty Občianskym združením TENIS Nižná zastúpeným PaedDr. Babinským, ktorá bola doručená  elektronicky na OcÚ v Nižnej   dňa 19.augusta 2014.
Zástupca združenia Oravského tenisového centra MUDr. Peter Šaško oboznámil poslancov  s ich občianskym združením, ktoré chce dlhodobo prenajať tenisový areál s cieľom rozvoja a popularizácie tenisu na Orave a s rozvojom a zachovaním tenisových kurtov v Nižnej. Ozrejmil súčasnú situáciu, že je 5 tenisových kurtov bez akejkoľvek infraštruktúry. Ich zámerom je vybudovať infraštruktúru tenisových kurtov, ktoré budú reprezentatívnym športoviskom pre obec Nižná, zároveň zviditeľniť obec Nižná cez organizovanie tenisových turnajov a v neposlednom rade vytvoriť kvalitné športovisko dostupné pre všetkých občanov Nižnej a širokého okolia. Aby sa dosiahol samotný zámer je potrebná finančná situácia, bez ktorej je daný projekt nerealizovateľný. Poslanci OcZ mali k nahliadnutiu aj projektovú dokumentáciu, boli oboznámení s exteriérom športoviska aj s predpokladanými príjmami z prenájmu kurtov a aj s predpokladanými výdavkami na prípravu, údržbu a prevádzkovanie tenisového areálu.
Poslanci vzali prezentáciu zástupcu občianskeho združenia Oravského tenisového centra zastúpenú MUDr. Petrom Šaškom ohľadne prenájmu tenisových kurtov na vedomie s tým, že združenie predloží návrh nájomnej zmluvy a na základe neho v súčinnosti s poslancami OcZ bude vypracovaný zámer nájmu tenisových kurtov občianskemu združeniu Oravské tenisové centrum Nižná.


K bodu č. 8/ Rekonštrukcia plavárne a prejednanie schválenia úveru na jej rekonštrukciu

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal slovo predstaviteľom firiem a banky za účelom renovácie plavárne.
Architekt Milan Štúr vystúpil ako prvý so svojim komentárom. Uviedol, že hlavným cieľom je, aby sa znížila nákladovosť plavárne. V prvom rade treba riešiť konštrukciu strechy + zateplenie, pretože je strecha v havarijnom stave. Zrekonštruovať pôvodnú strechu by bolo veľmi nákladné. Okolo 250 000€ by stála nová strecha. Ďalej uviedol, že bude treba popracovať aj s vetraním na plavárni a v neposlednom rade by sa zišli aj nejaké vnútorné opravy. Zatiaľ však plaváreň spĺňa požiadavky hygieny, čo sa týka vnútorného usporiadania.
Do diskusie sa zapojil aj p. Boroň, manažér stavieb, ktorý sa zaujíma o energetické projekty. Poznamenal, že netreba počítať, čo sa týka prevádzky plavárne ekonomickú návratnosť, skôr treba pozerať na potreby občanov. Využili by sa obnoviteľné zdroje ako fotovoltaika, studňa, tepelné čerpadlá atď.
Ing. Jozef Valek vstúpil do diskusie, kde uviedol, že ich firma sa zaoberá technologickým zabezpečením budov. Oboznámil poslancov s bazénovým telesom, kde doporučuje vymeniť čerpadlá a ohrievanie vody cez fotovoltaiku. Prvá časť projektovej dokumentácie by stála okolo 3000 €. Poslanec Ing. Marián Bulla uviedol, že podzemná voda je mimoriadne čistá a teplá. Poslanec Jozef Virostko sa opýtal aká je poloha plavárne v Dolnom Kubíne.
Slovo dostala aj Ing. Brezovanová, ktorá odprezentovala produkty na zníženie tepelnej energie. Dodala, že v dnešnej dobe sa vyžaduje zabezpečenie dostatočnej výmeny vzduchu, kde optimálnym variantom je riadené vetranie so spätným ziskom tepla – rekuperácia. Tento produkt je veľmi tichý, má veľmi nízke prevádzkové náklady, veľmi nízku spotrebu energie a v neposlednom rade znižuje energetickú náročnosť budovy. Poslanec Mgr. Jozef Daňo sa opýtal na životnosť zariadenia a poslankyňa Ing. Gabriela Marasová sa opýtala aká je účinnosť zariadenia vzhľadom na vonkajšiu teplotu. Ing. Brezovanováodprezentovala aj druhý produkt – využitie odpadovej vody, ktorý prináša vysoký potenciál úspory, jednoduchý a logický princíp, rýchlu montáž, atď..
Poslanci prezentáciu zástupcov firiem o možnostiach zníženia energetickej náročnosti plavárne a návrhy na jej rekonštrukciu zobrali na vedomie.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal slovo p. Štefankovi, zástupcovi Slovenskej sporiteľne, aby informoval poslancov o využití cudzích zdrojov – úvery. Uviedol, že o úverové zdroje je veľký záujem. Predstavil poslanom Úverovú linku na podporu rozvoja energetickej efektívnosti. Na začiatku musí byť projekt, kde audítor pre Európsky rozvoj posúdi, či ide v rámci projektu o dosiahnutie úspor alebo nie. Ide tu o investičný úver + nenávratný 15% grant. Do 90 dní od kolaudácie by boli peniaze doručené na účet. Na konci sa hodnotí či navrhované opatrenia boli splnené. Poslanec Ing. Marián Bulla sa opýtal, že ak sa projekt nezrealizuje, či hrozia pokuty.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina informoval poslancov, že treba navýšiť kapitálové výdavky a príjem(úver) napr. o 700 000€ bez ohľadu na to, či sa bude alebo nebude brať úver.
Starosta poznamenal, že ak majú poslanci záujem o navýšenie rozpočtu je potrebné, aby sa zastupiteľstvo stretlo ešte v auguste, kde by schválili uznesenie o rozšírení rozpočtu.
Poslanci  prezentáciu zástupcov Slovenskej sporiteľne o podmienkach poskytnutia úveru na rekonštrukciu plavárne vzali na vedomie.

K bodu č. 6/ Zámer predaja pozemkov – autobusové nástupište

Prednosta OcÚ Jozef Švedapreposlal vopred poslancom zmluvu o budúcej kúpnej zmluve medzi obcou Nižná a firmou Madex Slovakia, s.r.o. Poslanec Ing. Marián Bulla prečítal stanovisko komisie, kde komisia doporučuje oddeliť kvôli predaju Madexu, časť parcely 809/1 tak, aby bol zachovaný existujúci chodník medzi nástupišťom a zubnou ambulanciou smerujúci kolmo k železnici. Súčasne navrhovali v priestoroch budovy nového nástupišťa vytvoriť verejné WC. Poslankyňa MUDr. Daniela Smatana Javošová sa opýtala, aká bude vzdialenosť od chodníka ku budove a či bude nástupište pre cestujúcich prekryté. Poslanec Mgr. Jozef Daňo sa opýtal, či bude čakáreň pre cestujúcich prekrytá, aby to spĺňalo účel. Poslanec Jozef Virostko sa opýtal, kde bude parkovisko a ako bude zabezpečená dopravná situácia. Poslankyňa Ing. Gabriela Marasová navrhla, aby sa odpredal pozemok za 15€/m².
Poslanci zrušili uznesenie č. 11/5/2014 zo dňa 06.05.2014 a schválili zámer predať pozemok reg. CKN p.č. 809/8, druh: zastavané plochy a nádvoria o výmere 682 m², k.ú. Nižná po spätnom nadobudnutí výlučného vlastníctva k nemu obcou a časť pozemku reg. CKN p.č.809/1  o výmere cca 300m², ktorého presná výmera bude určená GP ( od pozemku p.č.809/8 v šírke cca4m ku stánku STESKAL, od pozemku p.č.809/8 v šírke cca 2m ku chodníku popri železničnej trati a od pozemku p.č.809/8 v šírke cca3,7m ku pozemku p.č.809/3) za kúpnu cenu 15,-EUR/m² spoločnosti MADEX Slovakia, s.r.o., Závodná 268, 027 43 Nižná,  IČO:46 697 799za účelom výstavby polyfunkčnej budovy pričom kúpna zmluva bude uzatvorená do jedného mesiaca od právoplatného stavebného povolenia na túto
stavbu s nasledovnými podmienkami:
- polyfunkčná budova s kancelársko-obchodnými priestormi bude zahŕňať aj priestory pre
autobusovú čakáreň formou prestrešenia nástupného autobusového ostrovčeka v dĺžke stavby
s polouzavretou časťou z troch strán,
- s realizáciou stavby sa začne do jedného roka po právoplatnosti vydaného stavebného povolenia,
- právoplatné kolaudačné rozhodnutie na stavbu bude vydané do dvoch rokov po
právoplatnosti vydaného stavebného povolenia,
- kupujúci počas výstavby budovy  zabezpečí provizórny autobusový prístrešok,
- predkupné právo na predávané pozemky, odstúpenia od zmluvy a zmluvné pokuty v prípade nedodržania vyššie uvedených podmienok z dôvodu, že  obec má  záujem o zrevitalizovanie tohto priestoru formou výstavby polyfunkčnej budovy s dôstojnými priestormi pre autobusovú čakáreň

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                              Javošová, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0    zdržali sa:  Jozef Virostko,

K bodu č. 3/ Správa o hospodárení TS Nižná za rok 2013

Bc. Daniela Gondová pracovníčka obecného úradu oboznámila prítomných poslancov so správou hospodárenia Technických služieb za rok 2013, ktorú mali poslanci vopred zaslanú. Poslankyňa Oľga Mariášová sa opýtala, či suma 62 000 € bola na opravu strechy na Materskej škole a kedy sa urobí na streche komín.
Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                               Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0

K bodu 4/ Záznam HK k hospodáreniu obce k 31.03.2014

Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda sa opýtal poslancov, či majú nejaké otázky k záznamu HK k hospodáreniu obce k 31.03.2014 a k 30.06.2014, ktorý mali vopred zaslaný na preštudovanie. Nikto z poslancov nemal žiadne otázky.
Poslanci záznamy HK k hospodáreniu obce k 31.03.2014 a k 30.06.2014 zobrali na vedomie.

K bodu č. 5/ Komunálne voľby 2014

Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda oboznámil poslancov s termínom komunálnych volieb. Uviedol, že ako po iné roky budú 4 volebné obvody pre voľby do orgánov samosprávy obce Nižná, kde vo volebnom okrsku č. 1 Malá Orava sa budú voliť 3 poslanci, vo volebnom okrsku č.2 Dom Kultúry sa budú voliť 4 poslanci, vo volebnom okrsku č. 3 ZŠ s MŠ Nižná sa budú voliť 3 poslanci a vo volebnom okrsku č. 4 Zemianska Dedina sa bude voliť 1 poslanec.
Starosta obce dal o štyroch volebných obvodoch pre voľby do orgánov samosprávy hlasovať.

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                              Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0

Ďalej dal JUDr. Jozef Šveda do pozornosti miesta na vylepovanie volebných plagátov.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o miestach na vylepovanie volebných plagátov.
Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                                     Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                                     Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0

Poslanci boli upovedomení, že vo volebnom období 2014 až 2018 bude vykonávanie funkcie starostu obce v celom rozsahu na plný úväzok. 
Starosta obce  Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať aby bolo vo volebnom období 2014 až 2018 vykonávanie funkcie starostu obce v celom rozsahu – na plný úväzok.

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                                     Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                                      Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                         proti:0          zdržali sa:  0


K bodu č. 7/ Spoločenstvo Obce Nižná v spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ –
UHLISKÁ, s.r.o.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina informoval poslancov, že bol na zastupiteľstvo pozvaný aj konateľ spoločnosti p. Jozef Kachút. P.Kachút poslal list vo veci ďalšieho fungovania vleku a lyžiarskeho strediska Uhliská na Obecný úrad a žiadal, aby bol  zaprotokolovaný a zaslaný poslancom. Prednosta OcÚ Jozef Šveda list prečítal prítomným poslancom. Poslanec Jozef Virostko sa opýtal, či sa prevádzkuje cesta, poslankyňa MUDr. Daniela Smatana Javošová sa opýtala, kto bol prítomný na valnom zhromaždení. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina sa vyjadril k jednotlivým bodom listu a povedal: „nie  je pravdou, že“
• obec zablokovala cestu na vlek zákazovou značkou pre nákladné vozidlá pre zásobovanie vleku. Obec len na základe riadnej petície zabránila jej ďalšiemu ničeniu ťažkou technikou, ktorá má prístup z druhej strany.
• obec v zimnom  období neudržiava cestu. Cestu riadne udržiavame aj napriek tomu, že bola predchádzajúcim zastupiteľstvom daná do prenájmu za  korunu na žiadosť pána Kachúta práve z dôvodu jej udržiavania.
• obec  vytvára nevhodnú atmosféru medzi vlastníkmi pôdy a že ich nabáda aby si pri predaji alebo nájme pýtali neprimerane vysoké sumy.
• na všetky pozemky je vydané právoplatné stavebné povolenie z roku 1972.
• obec nerešpektuje zákon a že obec nevydala stavebné povolenie na výstavbu chát č.5 a kolaudačné rozhodnutie chata č.2 a 3.V prvom prípade je iba na p.Kachútovi, aby zaplatil pokutu za hrubé porušenie stavebného zákona a aby si vybavil dodatočné stavebné povolenie. V druhých dvoch prípadoch kolaudácie nemôžem podpísať kolaudáciu, kde sú uvedené parcely, ktoré neexistujú.
Ďalšie skutočnosti uvedené v liste p. Kachúta sú len politicky motivované polopravdy a zavádzania.
Poslanci vzali na vedomie list konateľa spoločnosti SKI Centrum Nižná Uhliská, s.r.o. Jozefa Kachúta vo veci ďalšieho fungovania vleku a lyžiarskeho strediska Uhliská a taktiež informáciu o valnom zhromaždení spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ s.r.o. konanom dňa 07.07.2014 na ktorom sa rozhodlo o príplatkovej povinnosti spoločníka SKI CENTRUM NIŽNÁ UHLISKÁ s.r.o.
Prednosta prečítal poslancom list Analýza postavenia Obce Nižná ako menšinového spoločníka v spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ s.r.o., ktorý vypracoval právny zástupca  obce vo veci podania žaloby Mgr.Troják. List je prílohou k zápisnici.
Poslanci schválili podanie žaloby na súd o zrušenie účasti spoločníka Obce Nižná v spoločnosti SKI Centrum Nižná – Uhliská, s.r.o. a podanie predbežného opatrenia na súd vo veci príplatkovej povinnosti spoločníka Obce Nižná v spoločnosti SKI Centrum Uhliská, s.r.o.


Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                                    Oľga Mariášová, Ján Mišík,  Jozef Virostko, Anna Záborská, 
                                                  Jozef Žuffa
                                           proti:0 zdržali sa:  MUDr. Daniela Smatana Javošová

K bodu č.13/ Žiadosti občanov a právnických osôb

Poslanci ďalej pokračovali v hlasovaní o:
-realizácii zákazky „Chodník v centrálnej zóne Obce Nižná“ priamo tzv. priamym zadaním príspevkovej organizácii Technické služby  Nižná,  v ktorej má Obec Nižná  100 % majetkovú účasť a to z dôvodu zabezpečenia práce pre pracovníkov organizácie
Hlasovanie:   prítomní: 7    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ján Mišík,
                                                MUDr. Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna  
                                                Záborská,  Jozef Žuffa
                                           proti:0 zdržali sa:  0
Poslankyne Oľga Mariašová a Ing. Gabriela Marasová neboli na tomto hlasovaní prítomné.

-ukončení zmluvy o nájme nebytových priestorov o výmere 22m²v budove  č.308 Dom služieb  na ulici Hviezdoslavova s nájomcom Dušanom Kubalom, Medvedzie 125/8, Tvrdošín a prenájom týchto priestorov  pre Ivanu Žuffovú, J.Hollého 568/27, Nižná za účelom prevádzky Salónu krásy a relaxu za nájomné podľa schváleného sadzobníka s tým, že nový nájomca sa zaviazal zaplatiť dlh predchádzajúceho nájomcu za rok 2014

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová, 
                                              Oľga Mariašová,Ján  Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová, 
                                           Jozef Virostko, Anna Záborská,  Jozef Žuffa
                                           proti:0     zdržali sa:  0
- prenájme nebytových priestorov miestnosť o výmere 21m2 v budove  č.308 Dom služieb  na ulici Hviezdoslavova pre spoločnosť– APLS s.r.o., Radlinského 1709/28, Dolný Kubín, IČO: 36 435 023, konateľ: Ing. Ján Vrana za účelom kancelárie firmy za nájomné podľa schváleného sadzobníka z dôvodu, že táto miestnosť v súčasnosti nie je využívaná
Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,     
                                              Oľga Mariašová Ján  Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová 
                                         Jozef Virostko, Anna  Záborská,  Jozef Žuffa
                                         proti:0    zdržali sa:  0
Poslanci neschválili:
-Osadenie reklamného zariadenia o výške 12,30m s tromi reklamnými plochami o rozmeroch 1,15mx4m a jednu o rozmere 1,42mx5m na pozemku parcela reg. CKN č.712/1 pri predajni MADEX, s.r.o. spoločnosťou TEMPO KONDELA, s.r.o., Vojtaššákova 893, 027 44
Tvrdošín, IČO: 36 409 154

Hlasovanie:   prítomní: 9
 za schválenie: Mgr. Jozef Daňo,
za neschválenie: Ing. Marián Bulla, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana  Javošová, Jozef Virostko,  Jozef Žuffa
zdržali sa:  Anna Záborská, Ing. Gabriela Marasová

Poslanci dali návrh na prerušenie zasadnutia OcZ s tým, že rokovanie bude pokračovať v stredu 27.08.2014 o 15.30  hod. v zasadačke OcÚ v Nižnej.

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                              Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil zasadnutie obecného zastupiteľstva o 21:45 hod.

Dňa 27. augusta 2014 sa malo konať OcZ. Prítomní boli 3 poslanci: MUDr. Daniela Smatana Javošová Ján Mišík a Mgr. Jozef Daňa. Ostatní poslanci: Ing. Marián Bulla, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Jozef Virostko, Anna Záborská a Jozef Žuffa sa vopred
ospravedlnili. OcZ nebolo uznášaniaschopné a z  toho dôvodu, predsedajúci rozhodol, že V. zasadnutie obecného zastupiteľstva v roku 2014 bude pokračovať v stredu 10.septembra 2014 o 16 hod. v zasadačke OcÚ.


Pokračovanie V. zasadnutia OcZ  dňa 10. septembra 2014 o 16:00 hod. v zasadačke OcÚ Nižná

Prítomní: Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce
                  JUDr. Jozef Šveda – prednosta
Poslanci: Ing. Marián Bulla,  Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
Hl. kontrolór: Ing. Mária Kurcinová - ospravedlnená
Poslanci Jozef Labdík a  Ing. Iveta Lukáčiková vopred ospravedlnili svoju neúčasť.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina privítal prítomných poslancov  obecného zastupiteľstva a otvoril pokračovanie V. zasadnutia obecného zastupiteľstva. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 9 poslancov, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za schopné a právoplatne uznášané. Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda hneď na začiatku zrekapituloval prítomným poslancom priebeh doterajšieho zastupiteľstva. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom a opýtal sa na doplňujúce návrhy. Nik z poslancov nemal žiadne doplňujúce návrhy.


Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová,  
                                              Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana
                                              Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
                                          proti:0          zdržali sa:  0


Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:

1/ Zmena rozpočtu Obce Nižná rozpočtovými opatreniami č.07-10/2014
2/ Rekonštrukcia plavárne
3/ Informácia o realizácií investičných a iných akciách v obci k 30.6.2014
4/ Žiadosti občanov a právnických osôb
5/ Kontrola uznesení
6/ Odpovede na interpelácie
7/ Interpelácie
8/ Diskusia
9/ Záver

K bodu č. 1/ Zmena rozpočtu Obce Nižná rozpočtovými opatreniami č.07-10/2014

Poslanci mali zmenu rozpočtu Obce Nižná rozpočtovými opatreniami č. 07-10/2014 vopred zaslanú na preštudovanie. Ekonómka OcÚ Jana Bečková bola tiež prizvaná k tomuto bodu, ak by poslanci mali nejaké otázky ohľadom zmeny rozpočtu. O zmene rozpočtu sa individuálne hlasovalo podľa jednotlivých rozpočtových opatrení.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina sa opýtal poslancov, či majú nejaké otázky ku zmene rozpočtu rozpočtovým opatrením č. 07/2014.
Poslankyňa MUDr. Daniela Smatana Javošová sa opýtala, prečo sumu 6000€ by ZŠ nemala vrátiť do rozpočtu, ktoré neminuli. Poslankyňa Oľga Mariašová sa opýtala, dokedy bude žiadať, aby sa areál Materskej školy na Orličí oplotil.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení zmeny rozpočtu č.7/2014.


Hlasovanie:   prítomní: 9    za:Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela 
                                           Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela 
                                           Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef
                                           Žuffa
                                           proti:0          zdržali sa:  0
Ku rozpočtovému opatreniu č. 08/2014 sa MUDr. Daniela Smatana Javošová opýtala, čo sa myslí pod kapitolou 05.6.0 Verejná zeleň. Poslanec Jozef Virostko sa opýtal, či v kapitole 04.5.0 Údržba miestnych komunikácií je zahrnutá aj zimná údržba. Ekonómka obce Jana Bečková odpovedala, že v spomínanej kapitole je zahrnutá aj zimná údržba.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení zmeny rozpočtu č.8/2014.

Hlasovanie:   prítomní: 9    za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela        
                                               Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela            
                                               Smatana Javošová, Anna Záborská,
                                            proti:0     zdržali sa: Jozef Virostko, Jozef Žuffa

Ku rozpočtovému opatreniu č. 09/2014 sa poslanec Mgr. Jozef Daňa opýtal ku kapitole 04.5.0. Údržba miestnych komunikácií – podpoložka 635, kde sa idú upraviť rigoly. Poslankyňa Anna Záborská sa opýtala na podpoložky 600- výdavky na udržiavanie funkčnosti prevádzky plavárne, keď plaváreň ešte nie je naša. Poslanec Ing. Marián Bulla sa opýtal, či to nie je v rozpore, keď plaváreň ešte nie je naša a už sa o nej schvaľuje. Poslanci navrhli zmeniť podpoložku 600 na kapitole 06.20 ako Výdavky na udržanie budovy plavárne v prípade prevodu nehnuteľnosti.  Poslanec Ján Mišík sa opýtal na kapitolu 04.5.0 Údržba miestnych komunikácií, kde je uvedené 15 000€, či sú to peniaze na výstavbu cesty ul. Kukučínova. Poslanec Jozef Virostko sa informoval, koľko sa ušetrilo na údržbe miestnych komunikácií.
Viacerých poslancov zaujímala na kapitole 06.20 Montáž prístrešku na zbernom dvore a na Technických službách.
Poslankyňa Ing. Gabriela Marasová sa opýtala, že sa jej konečná suma prístreškov zdá navýšená, keďže sú k dispozícii materiál aj zamestnanci z technických služieb. Poslanec Ing. Marián Bulla sa opýtal, či k stavebnému povoleniu je potrebný rozpočet a ak je to už vysúťažené, prečo sa navyšuje suma 48 832 € keď je už cena stanovená na 32 000€. Jana Bečková, ekonómka obce ozrejmila situáciu, že zmena rozpočtu sa robila k 19. augustu 2014, kde sa na zastupiteľstve nestihol prebrať tento bod a medzitým sa už vysúťažila suma. Poslanec Jozef Žuffa sa vyjadril, že načo sa robia teraz úpravy rozpočtu, keď je len 1 mesiac do volieb, nech sa už rozpočet neupravuje.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení zmeny rozpočtu č.9/2014.

Hlasovanie:   prítomní: 9 za: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ján Mišík, MUDr. 
                                                 Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna  Záborská,
                                            proti:0        zdržali sa:  Ing. Gabriela Marasová, Oľga   
                                                               Mariášová, Jozef Žuffa

Ku rozpočtovému opatreniu č. 10/2014 sa ku kapitole 04.5.1.3 podpoložka 600 – oprava verejného múru vyjadril poslanec Jozef Virostko, že múr nikoho neohrozuje a je pevný, ale ak je to urgentné, tak hlasuje za opravu múru. Starosta obce informoval poslancov, že múr likviduje voda a že železo v ňom je už hrdzavé. Potvrdil to aj statik.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení zmeny rozpočtu č.10/2014.
Hlasovanie:   prítomní: 9  
za neschválenie:0
za schválenie: Ján Mišík 
zdržali sa:  Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela  Marasová, Oľga Mariášová, MUDr. Daniela  Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa


K bodu č.2/Rekonštrukcia plavárne

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina sa vyjadril, že nemá už čo dodať ku plavárni, pretože sa už s ňou nedá nič robiť. Do 31.8.2014 sa mohol navýšiť rozpočet tak, aby bolo budúci rok na opravu plavárne. Budúci rok musí byť rozpočet rovnako stanovený ako tento rok.  O tomto bode sa viac nediskutovalo.

K bodu č. 3/ Informácia o realizácii investičných a iných akciách v obci k 30.6.2014

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina prečítal poslancom svoj volebný program na rok 2014.
Poslanci OcZ zobrali na vedomie informáciu o realizácii investičných a iných akciách v obci k 30.06.2014.

K bodu č. 4/ Žiadosti občanov a právnických osôb

Prednosta OcÚ Jozef Šveda oboznámil poslancov so žiadosťami občanov a právnických osôb.
Poslanec Ing. Marián Bulla oboznámil poslancov so stanoviskom  Komisie výstavby. Stanovisko komisie je priložené v prílohe zápisnice.
Poslanci hlasovali o týchto žiadostiach a zámeroch:

-osadenie reklamného zariadenia o rozmeroch reklamnej plochy 5,1m x 2,4m na pozemku parcely reg. CKN č. 809/1 pri predajnom stánku STESKAL pri autobusovom nástupišti spoločnosti NUBIUM s.r.o. Bratislava

Hlasovanie:   prítomní: 9
za neschválenie: Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
za schválenie:0   zdržali sa:  0

- zámer predať časť pozemku reg. CKN p.č. 953/4, druh: ostatné plochy o výmere 7596 m² k.ú. Nižná a to tú časť tohto pozemku o výmere cca 710 m², ktorá je totožná s pôvodnou parcelou č. 951 Ing. Márii Ďuroškovej, Nižná a kúpnu cenu 10€/m²

Hlasovanie:   prítomní: 9
za nechválenie: Mgr. Jozef Daňo, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela  Smatana Javošová, Anna Záborská,
za schválenie :Ing. Marián Bulla 
zdržali sa:  Ing. Gabriela Marasová, Ján Mišík, Jozef Virostko, Jozef Žuffa

-zámer predať časť pozemku reg. CKN p.č. 809/1, druh: zastavané plochy o výmere 1682 m², k.ú. Nižná MUDr. Eve Bullovej, s.r.o. Nižná a to tú časť tohto pozemku o výmere cca 60m², ktorá prilieha ku pozemku žiadateľky pozemk reg. CKN p.č. 809/3 za kúpnu cenu 15€/m²,

Hlasovanie:   prítomní: 8   
za:  Oľga Mariášová, Jozef Žuffa
proti: Ján Mišík 
zdržali sa:  Mgr. Jozef Daňa, Ing. Gabriela Marasová, MUDr.Daniela Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská
Poslanec Ing. Marián Bulla nebol pri tomto hlasovaní prítomný.
-realizáciu šachty a osadenie obrubníkov so zarovnaním s terénom v dolnej časti ul. Kukučínova  po odsúhlasení dotknutými vlastníkmi priľahlých nehnuteľnosti a uloženie odtokových rúr do terénu pred rodinným domov s.č. 2 – p. Korčušku na ul. Kukučínova pri kostole,
Hlasovanie:   prítomní: 9   
za: Mgr. Jozef Daňo, Ján Mišík, MUDr. Daniela Smatana Javošová, Ing. Gabriela Marasová, Oľga  Mariášová, Jozef Virostko, Anna Záborská,Jozef Žuffa,
proti:0         
zdržali sa:  Ing. Marián Bulla,

-celkové dokončenie riešenia priestoru pri vizuálno-technicko-funkčnej stránke kadiaľ v súčasnosti je zabezpečovaný odtok vody pri miestnej komunikácii od kostola ku hasičskému domu na základe projektu odsúhlaseného OcZ.
Hlasovanie:   prítomní: 9   
za:  Ing. Marián Bulla, Mgr. Jozef Daňo, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, MUDr. Daniela  Smatana Javošová, Jozef Virostko, Anna Záborská, Jozef Žuffa
proti:0         
zdržali sa:  0

Poslanci vzali na vedomie:
- informáciu zo stretnutia s občanmi dotknutých nehnuteľností za účelom prejednania výstavby novej miestnej komunikácie ku rodinným domom s.č. 410 až s.č.415,
- sťažnosť občanov z ulíc Kukučinova a Hviezdoslavova vo veci obecného potoka pri miestnej komunikácii od kostola ku hasičskému domu a stanovisko príslušnej komisie ku tejto sťažnosti,
- žiadosť p. Marty Paškajovej, Vintiška 84 Nižná o odkúpenie časti obecného pozemku za ich hospodárskou budovou pri rodinnom dome s.č. 85 s tým, že uvedenou žiadosťou sa bude OcZ zaoberať až vtedy, keď bude zrejmé, aká časť z tohto pozemku bude potrebná na vybudovanie možnej bezpečnej obecnej prístupovej cesty smerom do Rubanky.

Stanoviská komisie výstavby, územného plánovania, dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančnej a správy obecného majetku ku žiadostiam občanov a právnických osôb poslanci zobrali na vedomie.

 

 

K bodu č.  5/ Kontrola uznesení

Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda oboznámil poslancov o plnení úloh z uznesenia, ktoré zobrali poslanci na vedomie.

K bodu č. 6/ Odpovede na interpelácie
Poslanec Ján Mišík oboznámil poslancov o plnení úloh z interpelácií.

K bodu č. 7/ Interpelácie

Interpelácie sú uvedené v prílohe zápisnice.

K bodu č. 8/ Diskusia

Poslankyňa MUDr. Daniela Smatana Javošová informovala poslancov, že dňa 17.09.2014 pripravujú uvítanie detí do života. Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda oboznámil poslancov so žiadosťou od firmy AKORD a.s. Námestovo o odkúpení pozemku na autobusom nástupišti o výmere cca 700-800 m² za účelom výstavby polyfunkčnej budovy doručenej na OcÚ v Nižnej dňa 26.8.2014. Poslanci žiadosť zobrali od firmy Akord zobrali na vedomie.
Ďalej poslanci diskutovali o proteste proti schválenému zámeru výstavby polyfunkčnej budovy spoločnosťou MADEX s prílohami podpísanými občanmi obce doručený na OcÚ v Nižnej dňa 05.09.2014.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina informoval, že petícia nemala náležitosti, ktoré takýto dokument má mať a zároveň bola organizovaná nemorálnym spôsobom, kde sa napádala hlavne osoba starostu, ktorý o týchto veciach vôbec nerozhoduje. Zároveň opätovne pripomenul, že pozemok bol už dávno v minulom volebnom období predaný za účelom výstavby polyfunkčného domu, ale nastali prekážky ako ekonomická kríza ale aj to, že na pozemku ešte stále stála konštrukcia autobusového nástupišťa. Obec len napomáhala v spolupráci s majiteľom pozemku nájsť východisko teda investora na zrealizovanie dávno odsúhlaseného zámeru. Ešte pripomenul, že navrhnutá zmluva o budúcej kúpnej zmluve je dôkladne pripravená a je ešte tvrdšia (ochraňujúca záujmy obce) ako predchádzajúca kúpna zmluva a je tam uvedené, že nový investor na svoje náklady zrealizuje dočasné prístrešky pre cestujúcich.
Prednosta OcÚ JUDr. Jozef Šveda prečítal poslancom od p. Škarvanovej list - verejné interpelácie ohľadne zamestnávania na obecnom úrade a v zriaďovateľských organizáciách, preplatenia nevyčerpanej dovolenky starostovi obce a umiestňovania detí  do predškolských zariadení v obci.
Pani Mereššová obyvateľka Nižnej sa pridala do diskusie ohľadom obecného potoka pri miestnej komunikácii od kostola ku hasičskému domu. Ozrejmila kalamitnú situáciu, ktorá nastala po silnom daždi. Keďže býva na ulici, ktorú postihla táto kalamita, poslancom ukázala aj fotodokumentáciu po daždi. Zároveň žiadala poslancov v mene občanov, ktorí bývajú pri tomto potoku a podali zároveň sťažnosť, aby našli vhodné riešenie na to, aby sa takáto situácia nezopakovala.


K bodu č. 9/ Záver

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil zasadnutie obecného zastupiteľstva o 21:00 hod.

Ing. Jaroslav Rosina
   starosta obce

JUDr. Jozef Šveda
  prednosta obce

Overovatelia :
Ing. Gabriela Marasová

Oľga Mariašová

Zapisovateľka :

Mgr. Jana Gašperová

 

 



22.10.2014    Prečítané 1112x

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |