Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

Zápisnica z VI. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej konaného dňa 14.októbra 2014

Zápisnica z VI. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej
konaného dňa 14. októbra 2014 o 15:30 hod. v zasadačke OcÚ
Prítomní:…

Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce, JUDr. Jozef Šveda – prednosta
Poslanci: Ing. Marián Bulla, MUDr. Daniela Smatana Javošová, Ing. Gabriela Marasová, Oľga Mariášová, Ján Mišík, Jozef Virostko, Anna Záborská.
Mgr. Ľubomír Ivan – riaditeľ ZŠ s MŠ, Peter Kučka – riaditeľ ZUŠ.
Poslanci Ing. Jozef Daňo, Jozef Labdík, Ing. Iveta Lukáčiková, Jozef Žuffa a hlavná kontrolórka Ing. Mária Kurcinová vopred ospravedlnili svoju neúčasť.

K bodu č. 1 - Otvorenie
Ing. Jaroslav Rosina, starosta obce otvoril zasadnutie obecného zastupiteľstva a konštatoval, že zasadnutie obecného zastupiteľstva bolo zvolané v zmysle §-u 12 zákona SNR č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení, v znení neskorších predpisov. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 7, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za uznášaniaschopné.

K bodu č. 2 - Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia
Do návrhovej komisie starosta obce nominoval J. Mišíka a J. Virostku. Za overovateľov boli navrhnutí Ing. M. Bulla a A. Záborská, za zapisovateľku V. Latková. Nikto z poslancov nepredložil iný návrh.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o bode programu:
Hlasovanie:  prítomní: 6       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 0
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom a poskytol možnosť na doplňujúce návrhy. Vzhľadom k tomu, že hlavná kontrolórka Ing. M. Kurcinová ospravedlnila svoju neúčasť na zastupiteľstve, záznamy hlavnej kontrolórky z kontrolnej činnosti budú vypustené z programu zasadnutia. Neboli podané ďalšie doplňujúce návrhy k programu zasadnutia.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o bodoch programu:
Hlasovanie:  prítomní: 6       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 0
Poslankyňa MUDr. D. Smatana Javošová ešte nebola prítomná na zasadnutí.

Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:
1. Otvorenie 
2. Organizačné otázky - overovatelia, zapisovateľ, návrh. komisia
3. Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno-vzdelávacej činnosti ZŠ s MŠ Nižná a ZUŠ Nižná za školský rok 2013/2014
4. VZN Obce Nižná č. 2/2014 o dani z nehnuteľností na rok 2015
5. VZN Obce Nižná č. 3/2014 o miestnych daniach na rok 2015
6. VZN Obce Nižná č. 4/2014 o poplatku za komunálny odpad na rok 2015
7. VZN Obce Nižná č. 5/2014, ktorým sa mení VZN č.2/2008 o výške príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je Obec Nižná
8. Zverenie majetku Obce Nižná do správy ZŠ s MŠ Nižná
9. Odmeny pre poslancov, predsedov komisií a členov komisií (poslancov a neposlancov) za III.Q. 2014               
10. Správa o činnosti komisie pracovného trhu, sociálnej, zdravotnej, bytovej a dôchodcov
11. Správa o činnosti komisie na ochranu verejného poriadku, životného prostredia, obchodu a cestovného ruchu
12. Správa o činnosti výstavby, územného plánovania, dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančná a správy obecného majetku
13. Správa o činnosti komisie kultúry, školstva a mládeže
14. Správa o činnosti komisie športu
15. Správa o činnosti Občianskeho výboru Zemianska Dedina
16. Žiadosti občanov a právnických osôb
17. Kontrola uznesení
18. Odpovede na interpelácie
19. Interpelácie
20. Rôzne
21. Diskusia
22. Záver.

K bodu č. 3 – Správa o výsledkoch a podmienkach výchovno-vzdelávacej činnosti ZŠ s MŠ Nižná a ZUŠ Nižná za školský rok 2013/2014
Riaditeľ ZŠ s MŠ v Nižnej Ing. Ľubomír Ivan predniesol správu o výsledkoch a podmienkach výchovno-vzdelávacej činnosti ZŠ s MŠ Nižná za školský rok 2013/2014. Správa bola zaslaná e-mailom všetkým poslancom na preštudovanie. Ing. Ľ. Ivan informoval o hospodárení školy, činnosti Rady školy za školský rok 2013/2014, o činnosti metodického orgánu školy a aktivitách školy, t.j. procese vzdelávania žiakov, zapojenie pedagogického zboru do vzdelávania v rámci projektu Komprax, zapájanie sa žiakov do rôznych súťaží, účasť školy na rôznych projektoch, aktivitách organizovaných školou a aktivitách, do ktorých sa škola zapojila. Riaditeľ školy predstavil priebeh a výsledky testovania žiakov 8. ročníka v rámci národného projektu „Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania“. Škola sa zapojila do výzvy Úradu vlády SR predložením projektu o udelenie grantu na vybudovanie multifunkčného ihriska. V ďalšej časti riaditeľ školy predstavil priestorové a materiálové podmienky školy (vybavenie učební, vymaľovanie telocvične, dobudovanie strechy materskej školy na Orličí, vynovenie tried), činnosť a vzdelávacie aktivity materskej školy (vystúpenia detí, akcie pre deti s rodičmi, súťaže, krúžky). Ing. Ľ. Ivan informoval o hodnotení pedagógov ministrom školstva a o stanovených kritérií k udeleniu odmien učiteľom ZŠ a MŠ v Nižnej, odpovedal na otázky poslancov ohľadom hospitácie na vyučovaní, hodnotenia prístupu učiteľov na vzdelávaní žiakov, činnosti asistentiek učiteľov, ktoré sa venujú žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a vzdelávaniu žiakov z iných obcí v ZŠ Nižná.
MUDr. D. Smatana Javošová poďakovala zástupcom ZŠ s MŠ v Nižnej, že sa deti a žiaci z materskej a základnej školy aktívne zapájajú do obecných akcií.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o Správe o výsledkoch a podmienkach výchovno-vzdelávacej činnosti ZŠ s MŠ Nižná za školský rok 2013/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7 proti: 0  zdržali sa: 0.

Riaditeľ Základnej umeleckej školy v Nižnej Peter Kučka poďakoval za spoluprácu počas jeho 4-ročného pôsobenia a predniesol správu o výchovno-vzdelávacej činnosti školy za školský rok 2013/2014: učebné plány, predmetové komisie, počet žiakov (v tomto školskom roku bol zatiaľ najvyšší počet žiakov), počet zamestnancov a ich kvalifikačné predpoklady, aktivity a prezentácia školy, dosiahnuté výsledky školy, materiálno-technické podmienky, financovanie školy a výchovno-vzdelávacej činnosti, ciele koncepčného zámeru rozvoja školy, predovšetkým dobudovanie podkrovia školy, aby sa vytvorili podmienky pre vzdelávaciu činnosť všetkých odborov. V najbližšej dobe škola organizuje národnú súťaž v hre na zobcovej flaute a drevených dychových nástrojoch „Čarovná flauta“, na ktorú sa prihlasujú žiaci z celého Slovenska. V ďalšej časti riaditeľ školy odpovedal na otázky poslancov ohľadom poskytnutia priestoru a času pre tanečný krúžok Materskej školy v Nižnej, o návrhu VZN Obce Nižná č. 5/2014 o výške príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov ZUŠ – ZUŠ nežiada navýšenie príspevku obce, pri žiakoch z viacčlennej rodiny škola poskytuje úľavy.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o Správe o výchovno-vzdelávacej činnosti ZUŠ Nižná za školský rok 2013/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7 proti: 0  zdržali sa: 0.
Poslankyňa MUDr. D. Smatana Javošová už bola prítomná na zasadnutí.  

K bodu č. 4 – VZN Obce Nižná č. 2/2014 o dani z nehnuteľností na rok 2015
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh VZN Obce Nižná č. 2/2014 o dani z nehnuteľnosti za rok 2015 – v súlade s novelou zákona o miestnych daniach sa dopĺňa do čl. 3 písmeno f) sadzba dane z pozemkov, na ktorých sa nachádza transformačná stanica alebo predajný stánok a to vo výške 0,55% zo základu dane. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu Všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 5 – VZN Obce Nižná č. 3/2014 o miestnych daniach na rok 2015
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh VZN Obce Nižná č. 3/2014. Novela zákona o miestnych daniach spresňuje terminológiu z občana na fyzické osoby a v čl. 4 Daň za ubytovanie upresňuje predmet dane. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu Všeobecne záväzného nariadenia č. 3/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 6 - VZN Obce Nižná č. 4/2014 o poplatku za komunálny odpad na rok 2015
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh VZN Obce Nižná č. 4/2014. Oproti VZN na rok 2014 čo sa týka výšky poplatku  je bez zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu Všeobecne záväzného nariadenia č. 4/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 7 – VZN Obce Nižná č. 5/2014, ktorým sa mení VZN č. 2/2008 o výške príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je Obec Nižná
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh VZN Obce Nižná č. 5/2014. Suma príspevku nebola navýšená, uvedené sumy sa upravili zaokrúhlením nahor. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu Všeobecne záväzného nariadenia č. 5/2014:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 8 – Zverenie majetku Obce Nižná do správy ZŠ s MŠ Nižná
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh k zvereniu nasledovného majetku obce do správy ZŠ s MŠ v Nižnej nachádzajúce sa v k.ú. Nižná a to
- stavba s.č. 470 zapísanú na LV č. 948, druh stavby – plaváreň nachádzajúca sa na pozemku parcela reg. CKN č. 914/1
- pozemky zapísané na LV č.948 ako CKN parcely č.:
914/1, zastavané plochy a nádvoria o výmere 1287 m2,
914/2, zastavané plochy a nádvoria o výmere 3251 m2,
914/3, zastavané plochy a nádvoria o výmere 1289 m2,
914/4, zastavané plochy a nádvoria o výmere 1057 m2,
914/5, zastavané plochy a nádvoria o výmere 1739 m2,
914/6, zastavané plochy a nádvoria o výmere 440 m2,
914/7, zastavané plochy a nádvoria o výmere 19 m2,
914/8, zastavané plochy a nádvoria o výmere 23 m2,
914/9, zastavané plochy a nádvoria o výmere 18 m2,
914/10, zastavané plochy a nádvoria o výmere 121 m2,
914/11, zastavané plochy a nádvoria o výmere 81 m2,
- stavba – sklad náradia bez prideleného s. č. (nezapísanej na LV), postavenej na pozemku parcela reg. CKN č. 914/8,
- stavba – garáž bez prideleného s. č. (nezapísanej na LV),  postavenej na pozemku parcela reg. CKN  č. 914/9,
- stavba – úpravňa vody bez prideleného s. č. (nezapísanej na LV), postavenej na pozemku parcela reg. CKN č. 914/10,
- stavba – dielňa bez prideleného s. č. (nezapísanej na LV), postavenej na pozemku parcela reg. CKN č. 914/11,
- hnuteľné veci uvedené v Prílohe č. 1 zámennej zmluvy uzatvorenej medzi Obcou Nižná a Žilinským samosprávnym krajom  zo dňa 24.6.2014
na verejnoprospešné účely uvedené v Čl. II bod 2.5 zámennej zmluvy uzatvorenej medzi Obcou Nižná a Žilinským samosprávnym krajom zo dňa 24.6.2014 a to odo dňa podpísania zmluvy o prevode správy na dobu neurčitú bezodplatne. Celkové financovanie plavárne zabezpečí zriaďovateľ, o dotáciu z Ministerstva školstva SR môže požiadať len školské zariadenie. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o zverení uvedeného majetku obce do správy ZŠ s MŠ v Nižnej:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.
K bodu č. 9: Odmeny pre poslancov, predsedov komisií a členov komisií (poslancov a neposlancov) za III. kvartál 2014
Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda predniesol návrh sadzby odmien pre poslancov, predsedov a členov komisií k 15. novembru 2014, ktorý tvorí prílohu zápisnice. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o sume odmien pre poslancov, predsedov a členov komisií:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 10: Správa o činnosti komisie pracovného trhu, sociálnej, zdravotnej, bytovej a dôchodcov
Predsedkyňa komisie MUDr. D. Smatana Javošová odprezentovala správu o činnosti komisie pracovného trhu, sociálnej, zdravotnej bytovej a dôchodcov: riešenie žiadosti občanov, zrealizované akcie, poskytnuté finančné príspevky a plán aktivít komisie do 12/2014. Správa tvorí prílohu zápisnice. Komisia prijíma žiadosti občanov k prenájmu obecného bytu, pričom komisia nemá na tento účel pridelené kompetencie. MUDr. D. Smatana Javošová navrhuje vypracovanie nového všeobecne záväzného nariadenia obce, ktorý bude určovať spôsob a podmienky k prideleniu obecného bytu na prenájom. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o predloženej správe:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 1 (MUDr. D. Smatana Javošová).

K bodu č. 11: Správa o činnosti komisie na ochranu verejného poriadku, životného prostredia, obchodu a cestovného ruchu
Predseda komisie J. Virostko odprezentoval správu o činnosti komisie na ochranu verejného poriadku, životného prostredia, obchodu a cestovného ruchu, ktorá tvorí prílohu zápisnice. Komisia riešila sťažnosti občanov ohľadom susedských vzťahov, túlavých psov a rušenia verejného poriadku. Členovia komisie sa aktívne zapájali do spracovania územného plánu obce svojimi pripomienkami. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o predloženej správe:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 1 (J. Virostko)

 

K bodu č. 12: Správa o činnosti výstavby, územného plánovania, dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančná a správy obecného majetku
Ing. M. Bulla odprezentoval správu o činnosti výstavby, územného plánovania, dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančná a správy obecného majetku, ktorá tvorí prílohu zápisnice. Komisia sa venovala vypracovaniu stanovísk a doporučení pre rokovanie obecného zastupiteľstva na základe žiadostí, sťažností a návrhov občanov Nižnej, ktoré sa týkali najmä výstavby a rekonštrukcie objektov, predaja, resp. prenájmu pozemkov a iného nehnuteľného majetku a prípadných čiernych stavieb. Komisia vyjadrila znepokojenie nad úpravami vodného režimu a terénu v lokalite Štepnica pod kostolom nakoľko tieto práce neboli zastupiteľstvom schválené ani rozpočtované. Komisia vyjadrila uspokojenie s odvodnením cintorína a aktívne sa zapájala do spracovania územného plánu obce. Ing. M. Bulla ocenil vypracovanie urbanistickej štúdie pre lokalitu Krivé Hony a Sihoť a navrhuje, aby sa komisie rozdelila na dve. Jedna bude zameraná na činnosť výstavby a územného plánovania, druhá na činnosť dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančná a správy obecného majetku. Starosta obce s týmto návrhom súhlasí. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. J. Rosina dal hlasovať o predloženej správe
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 1 (M. Bulla)

K bodu č. 13: Správa o činnosti komisie kultúry, školstva a mládeže
Predsedkyňa komisie Ing. G. Marasová odprezentovala správu o činnosti komisie kultúry, školstva a mládeže týkajúcej sa uskutočnených a plánovaných kultúrnych akcií obce. V decembri komisia zorganizuje 2 akcie:
7.12.2014 - kultúrne podujatie k sviatku Sv. Mikuláša sa uskutoční v spolupráci s Farským úradom v Kostole sv. Gála
21.12.2014 – Vianoce v Nižnej, kultúrny program spojený s vianočným trhom.
Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o predloženej správe:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 1 (Ing. G. Marasová)

K bodu č. 14: Správa o činnosti komisie športu
Poslanci obecného zastupiteľstva po preštudovaní zaslanej správy o činnosti komisie športu nepodali doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o predloženej správe:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 6  proti: 0  zdržali sa: 1 (M. Bulla)
K bodu č. 15: Správa o činnosti Občianskeho výboru Zemianska Dedina
Členovia Občianskeho výboru Zemianska Dedina nepredložili správu o ich činnosti.

K bodu č. 16: Žiadosti občanov a právnických osôb
Obec Nižná prevzala žiadosť spoločnosti Akord a.s., ul. Miestneho priemyslu 572, Námestovo zo dňa 26.8.2014 ohľadom odkúpenia obecného pozemku na autobusovom nástupišti o výmere 700 – 800 m2 za účelom výstavby polyfunkčnej budovy. Miroslav Kemeň ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti bol prizvaný na rokovanie obecného zastupiteľstva, aby prítomným predstavil zámer spoločnosti. V súčasnej dome je hlavnou činnosťou spoločnosti Akord a.s. prenájom nehnuteľností a obchodná činnosť, v minulosti to bola predovšetkým stavebná činnosť. Obec Nižná je pre spoločnosť lukratívna zo strany prenajímania nehnuteľností. Z tohto dôvodu majú záujem o odkúpenie obecného pozemku na autobusovom nástupišti. Starosta obce sa vyjadril k predloženej žiadosti: Obecné zastupiteľstvo na svojom rokovaní dňa 19.8.2014 schválilo zámer predať dopytovaný obecný pozemok spoločnosti MADEX Slovakia, s.r.o., za účelom výstavby polyfunkčnej budovy pričom kúpna zmluva bude uzatvorená do jedného mesiaca od právoplatného stavebného povolenia na túto stavbu so stanovenými podmienkami. Vypracovaný zámer schválený obecným zastupiteľstvom je zverejnený na obecnej webstránke, pričom na uvedených pozemkoch obec určuje vybudovať multifunkčnú budovu so zastrešenou zastávkou a navrhuje vybudovať verejné sociálne zariadenie, ktoré bude prevádzkovať súkromná spoločnosť. Prednosta obecného úradu prečítal daný zámer, pričom realizácia polyfunkčnej budovy s obchodno–kancelárskymi priestormi je plánovaná do 1 roka od právoplatnosti vydaného stavebného povolenia a bude podpísaná dohoda s predošlým vlastníkom o odkúpení nehnuteľnosti Obcou Nižná. Všetky zámery obce k predaju obecného majetku sú priebežne uverejňované na obecnej webstránke za účelom, aby sa mohli o odkúpenie uchádzať viacerí uchádzači, prípadne zámer pripomienkovať. Starosta obce očakával, že zástupcovia spoločnosti Akord a.s. prednesú na rokovaní obecného zastupiteľstva ich konkrétnu ponuku vrátane ceny a vizualizácie. Starosta obce pripomenul, že pozemok je aj naďalej vo vlastníctve spoločnosti LBA s.r.o., pričom LBA s.r.o. bola ochotná od zmluvy odstúpiť v prípade, ak sa pozemok v zmysle zverejneného zámeru predá spoločnosti MADEX Slovakia, s.r.o. Starosta obce odporučil, aby zástupcovia spoločnosti Akord a.s. oslovili spoločnosť LBA s.r.o. a následne vypracovali konkrétnu ponuku v zmysle zverejneného zámeru obce k predaju dotýkajúceho sa obecného pozemku. Starosta obce poskytol pánu Kemeňovi kontakt na konateľa LBA s.r.o. Ing. Antona Luckého.
Prednosta obecného úradu informoval prítomných o spätnej väzbe zo strany občanov Nižnej a to, že nesúhlasia s vybudovaním obchodných priestorov v polyfunkčnom dome na autobusovom nástupišti, tak ako bolo uvedené v petícii. Odporúča, aby sa k žiadosti spoločnosti Akord a.s. vyjadrili prítomní poslanci obecného zastupiteľstva.
Ing. G. Marasová upresnila reakciu občanov Nižnej na zámer Obce Nižná - občania predovšetkým nesúhlasia s predajom pozemku Nižnej spoločnosti, ktorej členom sú obyvatelia iného štátu, čím sa zabráni podpore slovenskej obchodnej činnosti.
J. Virostko zastáva názor, že Obec Nižná má dostatok finančných prostriedkov k vybudovaniu verejného WC a Technické služby v Nižnej sú schopné ho aj prevádzkovať. Taktiež informoval, že 2 parcely, ktoré susedia s parcelami spoločnosti LBA s.r.o. sú na predaj.
MUDr. D. Smatana Javošová upresnila požiadavku obce, že autobusová zastávka má byť zakrytá z troch strán.
Zástupca spoločnosti Akord a.s. M. Kemeň sa k poskytnutým informáciám vyjadril nasledovne: spoločnosť predpokladá vybudovať polyfunkčnú dvojpodlažnú budovu, kde na prízemí budú priestory na obchodnú činnosť a na poschodí kancelárske priestory. Verejné sociálne zariadenie sú schopní postaviť, ale nie prevádzkovať. Po naštudovaní zámeru Obce Nižná spoločnosť Akord a.s. vypracuje svoju ponuku, ktorú doručí Obci Nižná a následne ju môžu poslanci obecného zastupiteľstva odkonzultovať.

Zasadnutia obecného zastupiteľstva sa zúčastnil Miloš Ferleťák ako konateľ spoločnosti M-DOBAL s.r.o. Námestovo a Viliam Ragan ako projektový manažér s cieľom odpredať obci Nižná zrekonštruovaný bytový dom č. 570 na Malej Orave. Bytový dom č. 570, ktorej vlastníkom je spoločnosť M-DOBAL s.r.o., prešiel úplnou rekonštrukciou. Ku každému bytu sa dobudovali sociálne zariadenia a kuchynské linky, vymenila sa podlaha a vchodové bezpečnostné dvere. V bytovom dome sú vybudované 1 až 3-izbové bytové jednotky bežného štandardu, sú skolaudované a pripravené k užívaniu. V bytovom dome je samostatná kotolňa a je zavedené centrálne kúrenie na drevo a uhlie, pričom majiteľ plánuje zaviesť bezobslužné vykurovanie dvoma plynovými kotlami. Každý byt má samostatné merače na ohrev vody, vykurovanie je spoločné. Súčasťou každej bytovej jednotky je pivnica, ktorá sa dá využiť aj na športovú činnosť. Parkovacie priestory budú upresnené po rokovaní s obcou. Zákonná záručná doba je 5 rokov. Jednotlivé bytové jednotky môže byť predané súkromným osobám, ako aj ako komplet celá bytovka obecnému úradu na prenajímanie v súlade so Zákonom o Štátnom fonde rozvoja bývania č. 150/2013 Z.z. Projektový manažér V. Ragan navrhol odkúpenie celého bytového domu č. 570 Obci Nižná, s tým, že financovanie nemusí byť z rozpočtu obce. Obec môže požiadať o dotáciu Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na 40% financovanie a 60% môže byť pokrytých z úveru. Tým, že Obec Nižná nemusí vykladať finančné prostriedky na výstavbu nového bytového domu, vynaložené financie na odkúpenie už postaveného a zrekonštruovaného bytového domu budú návratné a to prostredníctvom nájomného. V. Ragan odkonzultuje na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a na Štátnom fonde rozvoja bývania, či Obec Nižná spĺňa podmienky na odkúpenie. Firma M-DOBAL s.r.o. ponúkla odpredaj bytového domu Obci Nižná ako prvej, cena sa ráta len za podlahovú metráž nájomnej plochy, pivnice, suterén a chodby sú grátis. Cena je stavená v zmysle zákona na 899,00 €/m2. Pri rozlohe bytového domu 921,96 m2 je predajná cena 828 842,04 €. M. Ferleťák môže pre poslancov obecného zastupiteľstva a zástupcom obce zabezpečiť obhliadku bytu, navrhuje termín 16.10.2014 v poobedňajších hodinách.
O. Mariášová konštatovala, že ponuka spoločnosti bola podaná v čase, kedy sa uskutočnia voľby do obecného zastupiteľstva a ak poslanci nechvália ich žiadosť v dnešný o ich žiadosti budú rozhodovať novozvolení poslanci. Taktiež sa informovala o počte žiadosti o nájom obecného bytu. Starosta obce informoval, že ich je približne 20.
Ing. G. Marasová navrhuje, aby sa určil presný počet podaných žiadostí k nájmu obecného bytu, stanovila prípadná suma nájomného a zároveň sa zmapovalo, či obec bude schopná prenajať všetky bytové jednotky, aby sa prostredníctvom nájomného splácal prípadný úver.  Zároveň navrhuje, aby obec poskytovala predovšetkým sociálne byty.
V. Ragan neodporúča predávané bytové jednotky poskytovať ako sociálne byty z dôvodu, že v tomto prípade by bola kúpa bytového domu nerentabilná. Bytový dom odkúpením prejde do majetku obce, vyberaním nájomného obec spláca prípadný úver a tým pádom to nebude ťarchou rozpočtu obce. Najvyššie náklady obce domu budú na vykurovanie a ohrev vody, správa bytovky je minimálny náklad. V. Ragan navrhol, že do 16.10.2014 vypracuje splátku úveru na jednotlivú bytovú jednotku. 
J. Virostko sa vyjadril, že v Obci Nižná je dostatočná kapacita na prenájom bytov, bol zámer na výstavbu obecnej bytovky, ale sa nezrealizoval. Poslanci obecného zastupiteľstva sa musia dohodnúť ktorý zámer obce dať ako prioritný. 
Ing. M. Bulla sa informoval, ži Obec Nižná môže nárokovať na príspevok zo Štátneho rozvoja bývania. V. Ragan na to odpovedal, že nie je. O príspevok môže obec požiadať, ale nemusí byť pridelený. Obec môže žiadať o príspevok fondu pre rok 2015, pričom pre obec je vhodný variant žiadať príspevok vo výške 40% celkového financovania kúpy a 60% z úveru.

A. Záborská sa informovala, či sa pivnice nanovo izolovali, keďže bývalí nájomcovia sa odsťahovali z dôvodu, že vlhkosť zo zle zaizolovaných pivníc im prechádzala do bytu. M. Ferleťák odpovedal, že izolácia ostala pôvodná, časť pivníc prešla rekonštrukciou a v prenajímaných bytových jednotkách by nemala byť vlhkosť.
Prednosta obecného úradu navrhuje, aby zástupcovia firmy M-DOBAL s.r.o. zaslali postup rekonštrukcie a pripravili prípadný návrh kúpnej zmluvy, pričom obec musí mať k dispozícii kalkuláciu splácania prípadného úveru a bude zrejmé, že všetky bytové jednotky budú mať svojich nájomcov. Novozvolení poslanci obecného zastupiteľstva môžu na svojom zasadnutí rokovať o konkrétnej kúpnej zmluve a podmienkach prípadnej kúpy.
Starosta obce navrhuje vypracovať vizualizácia bytových jednotiek, ktoré bude obec ponúkať na prenájom. Zákon dotýkajúci sa hospodárenia obcí stanovuje, že obec nemôže mať rozpočet pre rok 2015 vyšší ako bol rozpočet v roku 2014, jedná sa o tzv. dlhovú brzdu. Z tohto dôvodu je pre obec zložité splácanie úveru. 
V. Ragan zašle na obec súhrn vykonaných prác v rámci rekonštrukcie. Taktiež prítomných informoval, že na Štátny fond rozvoja zaslali potrebné materiály k schváleniu dotácie. Dostali odpoveď, že materiály spĺňajú podmienky k získaniu dotácie.

Poslanec obecného zastupiteľstva J. Labdík požiadal o uvoľnenie z členstva v Rade školy pri ZŠ s MŠ v Nižnej. Starosta obce nominuje Mgr. J. Daňu ako člena v Rade školy. Prítomní sa informovali akou formou požiadal J. Labdík o uvoľnenie z členstva v Rade školy. Prednosta úradu informoval, že žiadosť bola zaslaná e-mailom. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení Mgr. J. Daňu za člena v Rade školy pri ZŠ s MŠ v Nižnej:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

Obecný úrad obdržal list konateľa spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ, s.r.o. Jozefa Kachúta týkajúci sa splnenia príplatkovej povinnosti schválenej na valnom zhromaždení spoločnosti konanom dňa 7.7.2014. Lehota splnenia príplatkovej povinnosti bola stanovená na 60 dní od nadobudnutia platnosti. V prípade nesplnenia podmienky, obec musí znášať finančné sankcie. Starosta obce zaslaný list Jozefa Kachúta poskytol právnemu zástupcovi, pričom obec podala žalobu na súd o zrušenie členstva v spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ, s.r.o. Starosta obce informoval prítomných o predbežnom opatrení s dôrazom na nesplnenie príplatkovej povinnosti. Obecné zastupiteľstvo berie na vedomie list Jozefa Kachúta a predbežné opatrenie Obce Nižná.
Obec Nižná obdržala žiadosť o umiestnenie stávkovej kancelárie pre spoločnosť TIPSPORT SK, a.s., J. Kalinčiaka 14, 010 01 Žilina, na adrese Nová doba č.490, 027 43 Nižná. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení žiadosti spoločnosti TIPSPORT SK, a.s., Žilina:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

Prednosta obecného úradu odprezentoval zámer predať v k.u. Nižná pozemok:
a) parcela reg. CKN č. 396/6, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č. 396/7, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 4 m2 Jozefovi Daňovi a Erike Daňovej, Vintiška 800, Nižná za cenu 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej sú vlastníkmi
b) parcela reg. CKN č. 396/8, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č. 396/9, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 4 m2 Romanovi Kašubovi, Hviezdoslavova č. 150, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej je vlastníkom
c) parcela reg. CKN č. 396/10, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č. 396/11, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 4 m2 Jozefovi Matlákovi a Eve Matlákovej, Na Ostrvke č.726, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej sú vlastníkmi
d) parcela reg. CKN č. 396/12, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č.396/13, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 4 m2 Milanovi Moresovi, J. Hollého 568/31, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej je vlastníkom
e) parcela reg. CKN č. 396/14, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č. 396/15, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 4 m2 Róbertovi Rosinovi, Nová Doba č. 498/14, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej je vlastníkom
f) parcela reg. CKN č. 396/16, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 36 m2 Alojzovi Kaššákovi a Daniele Kaššákovej, Hviezdoslavova č. 151, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej sú vlastníkmi
g) parcela reg. CKN č. 396/4, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 33 m2 a parcela reg. CKN č. 396/5, druh zastavané plochy a nádvoria o výmere 8 m2 Milanovi Vlčekovi ml., Západ č. 1057/15-1, Trstená v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že na tomto pozemku je postavená garáž, ktorej je vlastníkom. Predaj vyššie uvedených nehnuteľností v cene 5,00 €/m2 bol schválený Obecným zastupiteľstvom v Nižnej uznesením č. 2/8/2009 na zasadnutí konanom dňa 23.2.2009, ale vzhľadom na aktuálne právne predpisy je toto uznesenie pre účely vkladu do katastra nehnuteľností už nepoužiteľné.

Ing. M. Bulla preniesol stanovisko komisie výstavby, územného plánovania, dopravy, poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, finančná a správy obecného majetku, ktoré tvorí prílohu zápisnice. Stanovisko komisie k jednotlivým žiadostiam občanov je nasledovné:
Mgr. Mariana Vaseková - žiadosť o spoluprácu pri riešení problému: komisia navrhuje spracovanie geometrického plánu na existujúci cestu, podľa ktorého by sa uskutočnil výkup pozemkov.
Ľudovít a Mária Kanderkovci, MUDr. Beata Chromá, Ing. Ladislav a Mária Ďuroškovci, Magdaléna Lovichová - kolektívna žiadosť o odkúpení časti obecného pozemku. V nadväznosti na stanovisko komisie poslanci schválili zámer zameniť v k.ú. Nižná časť obecného pozemku parcela reg. CKN č. 2813/11, druh: zastavané plochy a nádvoria a časť obecného pozemku parcela reg. CKN č. 2813/12, druh: zastavané plochy a nádvoria, ktoré podľa návrhu geometrického plánu predstavujú novovytvorenú parcelu reg. CKN č. 2813/298 o výmere 102 m2 s časťou pozemku parcela reg. CKN č. 2813/247, ktorá podľa návrhu geometrického plánu predstavuje novovytvorenú parcelu reg. CKN č. 2813/326 o výmere 24 m2 vo vlastníctve Ľudovíta Kanderku, Záhradnícka 580, Nižná s tým, že rozdiel vo výmere bude doplatený obci vo výške 3,30 €/m2 z dôvodu vysporiadania vlastníckeho práva podľa skutočného užívania, keď pozemok parcela reg. CKN č. 2813/326 užíva obec ako súčasť miestnej komunikácie – ulica Orličie a pozemok parcela reg. CKN č. 2813/298 o výmere 102 m2 dlhodobo užíva Ľudovít Kanderka a je potomkom pôvodných vlastníkov, ktorí predtým ako ho nadobudla obec zamieňaný obecný pozemok vlastnili. Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o  zámere zameniť časť obecného pozemku s časťou pozemku Ľudovíta Kanderku:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.

V nadväznosti na stanovisko komisie poslanci schválili zámer predať v k.ú. Nižná časti obecného pozemku parcela reg. CKN č. 2813/11, druh: zastavané plochy a nádvoria a to tú časť, ktorá podľa návrhu geometrického plánu:
a) predstavuje novovytvorenú parcelu reg. CKN č. 2813/310 o výmere 8 m2 MUDr. Beate Chromej, Záhradnícka 581, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že sa o tento pozemok dlhodobo stará a užíva ho
b) predstavuje novovytvorenú parcelu reg. CKN č. 2813/319 o výmere 19 m2 Ing. Ladislavovi Ďuroškovi a Márii Ďuroškovej, Záhradnícka 582, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že sa o tento pozemok dlhodobo starajú a užívajú ho
c) predstavuje novovytvorenú parcelu reg. CKN č. 2813/324 o výmere 37 m2 Magdaléne Lovichovej, Záhradnícka 583, Nižná v cene 5,00 €/m2 z dôvodu, že sa o tento pozemok dlhodobo stará a užíva ho.
Zo strany prítomných neboli podané doplňujúce návrhy, príp. zmeny. Starosta obce Ing. J. Rosina dal hlasovať o zámere predať časti obecného pozemku parcela reg. CKN č. 2813/11:
Hlasovanie:  prítomní: 7       za: 7  proti: 0  zdržali sa: 0.
Lucia Žuffová a Peter Žuffa – žiadosť o prerokovanie požiadavky na prefinancovanie cesty. Komisia odporúča riešiť žiadosť až po schválení Územného plánu Obce Nižná a následne prerokovať postup výstavby a financovanie jednotlivých komunikácií, ktoré budú v Územnom pláne obce určené na zastavanie. Starosta obce informoval prítomných o uskutočnených prácach pri úprave cesty a dodanom materiály na náklady obce. Obecné zastupiteľstvo predloženú žiadosť berie na vedomie.
MUDr. Jozef Raška, MUDr. Magdaléna Rašková – žiadosť o vysporiadanie pozemku pod miestnou komunikáciou. Komisia odporúča vypracovať zámer k výmene majetku žiadateľov s časťou obecného pozemku. Starosta obce informoval prítomných o druhu obecného pozemku a s priebehom komunikácie so žiadateľmi. Obecné zastupiteľstvo predloženú žiadosť berie na vedomie.
Angela Perutková – žiadosť o opílenie nebezpečných stromov. Starosta obce prítomných informoval, že nebezpečné stromy už boli opílené Technickými službami Nižná.
Obyvatelia Kukučínovej ulice – sťažnosť na postup prác Jána Gracáka pri výstavbe garáže a spílení lipy. Komisia upozornila na porušenie stavebného poriadku stavebníka Jána Gracáka. Z tohto dôvodu bola sťažnosť posunutá na kompetentný útvar – Stavebný úrad v Tvrdošíne. Obecné zastupiteľstvo predloženú žiadosť berie na vedomie.

K bodu č. 17 - Kontrola uznesení
Prednosta OcÚ JUDr. J. Šveda oboznámil poslancov o plnení úloh z uznesenia z V. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej, ktoré zobrali poslanci na vedomie.

K bodu č. 18 - Odpovede na interpelácie
Poslanec J. Mišík oboznámil poslancov o plnení úloh z interpelácií.

K bodu č. 19 - Interpelácie
Interpelácie sú uvedené v prílohe zápisnice. Poslanec Ján Mišík vypracuje interpelácie z II. zasadnutia obecného zasadnutia do 7 dní.

K bodu č. 20 - Rôzne
Na funkciu riaditeľa Základnej školy s materskou školou v Nižnej bolo vyhlásené výberové konanie. Dňa 13.10.2014 sa zástupcovia obce zúčastnili otvárania obálok. Na post riaditeľa školy kandidujú: Mgr. Ľ. Ivan, Mgr. M. Labíková a Mgr. M. Golboň kandidátov na post riaditeľa školy.
O. Mariášová sa informovala ohľadom zmluvy k prenájmu tenisových kurtov pri plavárni v Nižnej. Prednosta obecného úradu odpovedal, najprv musia odsúhlasiť obsah nájomnej zmluvy a doplniť prípadné návrhy a pripomienky. A. Záborská informovala, že poslanci pripomienkovali im zaslaný návrh nájomnej zmluvy, pričom obec na zasadnutí obecného zastupiteľstva neodprezentovala tieto pripomienky a návrhy zmien.

K bodu č. 21 - Diskusia
V rámci diskusie sa prítomní venovali témam ako je vývoz odpadu z cintorína, autobusové zástavky v Nižnej, úprava miestnej komunikácie a voľby do orgánov samosprávy obcí.

K bodu č. 22 - Záver
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil zasadnutie obecného zastupiteľstva o 20:00 hod.

 


  .................................................. ..................................................
           Ing. Jaroslav Rosina                      JUDr. Jozef Šveda
               starosta obce                                                               prednosta obecného úradu


Overovatelia:
Ing. Marian Bulla    ................................. Anna Záborská ...............................

Zapisovateľka:
Veronika Latková    .................................



3.12.2014    Prečítané 1180x

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |