Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

Zápisnica z III. Zasadnutia obecného zastupiteľstva v Nižnej konaného dňa 8. apríla 2015 od 16:00 hod. v zasadačke OcÚ

Prítomní:

Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce, JUDr. Jozef Šveda – prednosta
Poslanci: Ján Bolibruch, Rastislav Brčák, Ing. Marek Bučka, Mgr. Roman Kašuba, Margaréta Koštialová, Agáta Ličková, Ing. Daniel Paľa, Marián Tuka, Jozef Virostko
Ing. Mária Kurcinová - hlavná kontrolórka, Ing. arch. Eva Zaťková, OSO pre ÚPN-O.

Poslanci Mgr. Jozef Daňo a Rastislav Štec vopred ospravedlnili svoju neúčasť…

K bodu č. 1 - Otvorenie

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina otvoril zasadnutie obecného zastupiteľstva a konštatoval, že zasadnutie obecného zastupiteľstva bolo zvolané v zmysle §-u 12 zákona SNR č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení, v znení neskorších predpisov. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 7, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za uznášaniaschopné.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom. Zo strany prítomných poslancov neboli podané doplňujúce návrhy.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o programe zasadnutia:

Hlasovanie:          prítomní: 7             za: 7            proti: 0       zdržali sa: 0

Poslanci Ing. Daniel Paľa a Jozef Virostko ešte neboli prítomní na zasadnutí.

Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:

  1. Otvorenie 
  2. Organizačné otázky - overovatelia, zapisovateľ, návrhová  komisia
  3. Schválenie Územného plánu Obce Nižná a VZN č. 2/2015 o záväzných častiach Územného plánu Obce Nižná
  4. Prenájom, zámena, predaj obecných pozemkov
  5. Žiadosti občanov a právnických osôb
  6. Kontrola uznesení
  7. Odpovede na interpelácie
  8. Interpelácie
  9. Rôzne
  10. Diskusia
  11. Záver.

K bodu č. 2 - Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia

Starosta obce nominoval do návrhovej komisie M. Koštialovú a A. Ličkovú. Za overovateľov navrhol J. Bolibrucha a R. Brčáka, za zapisovateľku V. Latkovú. Poslanci nepredložili iný návrh. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o bode programu:

Hlasovanie:          prítomní: 7             za: 7            proti: 0       zdržali sa: 0

 

K bodu č. 3 - Schválenie Územného plánu Obce Nižná a VZN č. 2/2015 o záväzných častiach Územného plánu Obce Nižná (ďalej len „ÚPN-O“)

Starosta obce privítal Ing. arch. E. Zaťkovú, odborne spôsobilú osobu zabezpečujúcu obstarávanie ÚPN-O, ktorá zastupovala občanov pri jeho spracovaní. Ing. arch. E. Zaťková podrobne predstavila proces spracovania návrhu ÚPN-O, ktorý je predkladaný obecnému zastupiteľstvu na schválenie. Proces obstarávania nového ÚPN-O za začal v roku 2011 v súčinnosti so stavebným zákonom č. 50/1976 Zb. v platnom znení. Správa o obstarávaní a prerokovaní návrhu Územného plánu Obce Nižná, ktorú vypracovala Ing. arch. E. Zaťková, tvorí prílohu zápisnice.

Ing. arch. E. Zaťková informovala poslancov, že návrh ÚPN-O musí byť prijatý do 3 rokov od schválenia dotácie na jeho vypracovanie. Taktiež prítomných upozornila, že v tento deň by sa už nemali dávať požiadavky na zmenu návrhu ÚPN-O z dôvodu, že celý proces schvaľovania by začal odznova a tento proces je nielen finančne, ale predovšetkým časovo náročný. Schválený ÚPN-O sa môže dopĺňať niekoľkokrát do roka, len treba brať zreteľ na to, že na spracovanie doplnkov bude potrebné vyčleniť financie. 

Starosta obce prítomných informoval, že poslanci predošlého obecného zastupiteľstva pristúpili k tomu, aby sa vypracovalo nové ÚPN-O a neaktualizovalo sa ÚPN-O, ktoré bolo vypracované zhruba v roku 1992. Obec Nižná bola nútená reflektovať na aktuálne požiadavky občanov, aby sa posunula ďalej a postupne sa rozvíjala. Pri vypracovaní nového návrhu ÚPN-O boli určité problémy, pričom sa nakoniec našiel konsenzus. Starosta obce vyzval poslancov, aby hlasovali za schválenie návrhu ÚPN-O.

Reakcie poslancov OcÚ:

Ing. Bučka sa vyjadril, že sú v zastupiteľstve krátku dobu a k podrobnému naštudovaniu by potrebovali aspoň mesiac, preto musia veriť predošlým poslancom. M. Tuka súhlasí s návrhom ÚPN-O a je za jeho schválenie. Taktiež Ing. Paľa je za schválenie ÚPN-O, pričom jeho štúdiu venoval dva dni.

Prednosta obecného úradu uviedol, že vzišla požiadavka na výstavbu nových ciest. Ing. arch. Zaťková reagovala, že ÚPN-O je záväzné - v globále ponúka možnosti novej výstavby, preto cesta sa musí robiť na základe ÚPN-O. Nie je podmienkou, že tam, kde je cesta zakreslená, sa aj musí realizovať. Ak sa bude stavať, musí byť v súlade ÚPN-O. Pri výstavbe ciest sa môže pristúpiť aj k vyvlastneniu, pričom sa táto možnosť v praxi nevyužíva. Prínosom ÚPN-O je aj to, že obsahuje nakreslené plochy vhodné na výstavbu rodinných domov, na ktorých sa v budúcnosti môže začať stavať.

J. Virostko sa informoval ohľadom pripojenia Krivých honov do štúdie a ohľadom cesty, ktorá bola problémová pri spracovaní ÚPN-O.

R. Brčák a Ing. Bučka sa informovali, či sa výstavba rodinných domov alebo ciest bude môcť vykonať inak ako je zakreslené v ÚPN-O a či a v akom rozsahu sa môžu vykonať zmeny v ÚPN-O. Odpovedala Ing. arch. Zaťková: obecné zastupiteľstvo musí najprv schváliť, že sa môže pristúpiť k dopĺňaniu alebo zmenám ÚPN-O. To platí aj pre jedinú lokalitu. Následne sa podá žiadosť na Okresný úrad Žilina, odbor výstavby a bytovej politiky, oddelenie územného plánovania. Po jej schválení nastáva prerokovanie návrhu. Je efektívnejšie, aby bolo viac zmien a doplnení, napr. pre 3 lokality. Zákon umožňuje vykonať zmeny v ÚPN-O iba pre 1 lokalitu, ale aj pre viac a taktiež môžu byť súbežne vykonané viaceré pripomienky. Starosta obce navrhol, že rozboru ÚPN-O sa v najbližšej dobe môžu podrobnejšie venovať.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu Územného plánu Obce Nižná:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Poslanci Ing. Daniel Paľa a Jozef Virostko už boli prítomní na zasadnutí.

Po hlasovaní nasledovala diskusia k VZN č. 2/2015 o záväzných častiach ÚPN-O. J. Bolibruch informoval, že do VZN nebolo zahrnuté katastrálne územie obce, časť Zemianska Dedina. Na základe dohovoru poslancov VZN bude obsahovať katastrálne územie Obce Nižná a katastrálne územie Zemianska Dedina. Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Neboli podané  doplňujúce návrhy k správe. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o návrhu VZN č. 2/2015 o záväzných častiach ÚPN-O:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Na záver starosta obce poďakoval Ing. arch. E. Zaťkovej za veľmi dobrú spoluprácu. Zároveň vyzdvihol, že pani inžinierka bola upokojujúcim faktorom pri prekovaní návrhov a stanoviskách dotknutých orgánov, právnických osôb a verejnosti. Ing. arch. E. Zaťková poďakovala za konštruktívnu spoluprácu.

K bodu č. 4 - Prenájom, zámena, predaj obecných pozemkov

Poslanci a občania Nižnej sa informovali v akom štádiu je odpredaj pozemku pod autobusovým nástupišťom. Bližšie informácie poskytol starosta obce. Momentálne Obec Nižná odstúpila od kúpnej zmluvy s LBA. Zmluva sa ruší so zámerom, aby predmet zmluvy prešiel pod vlastníctvo Obce Nižná. Na zasadnutí obecného zastupiteľstva sa zúčastnil aj JUDr. D. Serek, ktorý vypracoval žalobu na súd. Zástupcovia Obce Nižná hľadali riešenie, ako naložiť s pozemkom pod autobusovým nástupišťom.

Prenájom tenisových kurtov – Oravské tenisové centrum ponúklo Obci Nižná zámer ako naloží s obecnou nehnuteľnosťou. Tento zámer sa zatiaľ nebude realizovať, pričom tenisové kurty je potrebné priebežne udržiavať a nepretržite prevádzkovať. Momentálne tenisové kurty v Nižnej prevádzkuje predseda Oravského tenisového centra M. Tarčák. Zástupcovia Obce Nižná navrhujú krátkodobý nájom s jednoduchou nájomnou zmluvou pre Oravské tenisové centrum, pričom navrhujú nájomné vo výške 1 000,00 € a poskytnutie kurtov pre účely telovýchovy žiakov z Nižnej. Ďalšie podmienky nájomnej zmluvy sa budú týkať platenia nákladov za energiu a špecifikácie udržiavania a aktivít v rámci tenisových kurtov. Oravské tenisové centrum je ochotné akceptovať podmienky v návrhu nájomnej zmluvy, ktorá im bola zaslaná na odkonzultovanie.

R. Brčák navrhuje, aby bola zriadená komisia, ktorá bude schvaľovať nájom obecných pozemkov. Uvítal by, aby záujemcovia o prenájom tenisových kurtov odprezentovali svoj návrh na zasadnutí obecného zastupiteľstva. Navrhuje nájomné vo výške 1 500,00 €.

Ing. Bučka navrhuje najprv zverejniť ponuku prenájmu tenisových kurtov cez verejnú súťaž, aby sa mohli zapojiť aj ďalší uchádzači. V minulosti hrával tenis, kedy bolo vstupné 3 €/hod., neskôr, keď kurty prevádzkoval pán Babinský bol vstup 5 €/hod. Ing. Bučka súhlasí s jednoduchou nájomnou zmluvou, navrhuje do zmluvy zakomponovať, aby jeden kurt bol vyhradený pre verejnosť alebo obec.

J. Virostko informoval, že sa na neho s ponukou prenájmu obrátil pán Tarčák aj MUDr. Šaško, pričom aj pán Babinský mal záujem o prevádzku kurtov. Pri nájme by sa malo prihliadať, či prenajímateľ bude vykonávať aktivity pre občanov Nižnej. Taktiež súhlasí s vypracovaním nájomnej zmluvy cez verejnú súťaž, len je nevýhoda, že sa tým predĺži čas. K tomu, aby sa podporili talenty detí, J. Virostko navrhuje schváliť nájomnú zmluvu s Oravským tenisovým centrom, ktoré už investovali do prevádzky kurtov. Zmluvu navrhuje schváliť do konca roka 2015 a následne vyhlásiť verejnú súťaž, aby bolo možné predložiť aj iné ponuky. Taktiež sa prikláňa k uzatváraniu krátkodobých  nájomných zmlúv.

Ing. Paľa informoval, že športová komisia sa zaoberala žiadosťou Oravského tenisového centra, ktorú v roku 2014 predložil a aj na zasadnutí komisie predniesol MUDr. Šaško. Tento návrh komisia predložila aj na najbližšie zasadnutie zastupiteľstva. Žiadosť na prenájom tenisových kurtov predložil aj PaedDr. M. Babinský za Občianske združenie Tenis Nižná, ktorú následne zrušil. Ing. Paľa navrhuje, aby sa najprv prerokovali podané žiadosti na prenájom tenisových kurtov a zastupiteľstvo by schválilo už vypracovaný návrh nájomnej zmluvy. Ing. Paľa súhlasí so schválením nájomnej zmluvy na jednu sezónu, pretože tenisoví zverenci sú v 1. lige a musia nepretržite trénovať. V prípade, že sa teraz neschváli nájomná zmluva, kurty sa do mesiaca zatvoria a tenisti nebudú môcť trénovať. Tiež je toho názoru, že vstup na kurty musí byť platený, z čoho sa môže financovať výcvik detí, služby trénera a údržba tenisových kurtov.

M. Tuka navrhuje, aby kurty spravovala obec prostredníctvom svojho zamestnanca a zároveň získala časť zo zisku.

Mgr. R. Kašuba prítomných informoval, že tréning detí nie je bezplatný. Navrhuje, aby sa našlo také riešenie, ktoré prinesie obci zisk.

Prednosta OcÚ JUDr. J. Šveda informoval prítomných o priebehu vypracovania konceptu nájomnej zmluvy pre Oravské tenisové centrum: príprave zmluvy venoval pol roka, podmienky prenájmu sú v medziach zákona a nepriamo vzniká možnosť odkúpenia obecných pozemkov. Keď bol návrh nájomnej zmluvy pripravený na schvaľovanie, týždeň predtým Oravské tenisové centrum doručilo zmluvy s odlišnými podmienkami, čím nastalo prerokovanie nových zmluvných podmienok. Z dôvodu, aby v budúcnosti neboli schvaľované návrhy zmlúv s nevyhovujúcimi podmienkami, prednosta úradu navrhol, aby zmluvné podmienky k prenájmu obecných pozemkov stanovili poslanci obecného zastupiteľstva a následne ich aj schvaľovali na zasadnutí. Prednosta OcÚ pripraví podklady pre verejnú súťaž týkajúcej sa prenájmu tenisových kurtov pre rok 2016, ak sa tak poslanci rozhodnú.

Starosta obce reagoval na podané návrhy: pôvodný zámer prenájmu tenisových kurtov je už neaktuálny, nebude sa realizovať. Športová komisia môže prerokovať nový zámer prenájmu, čím sa predĺži čas a na určitú dobu nebude zabezpečená údržba tenisových kurtov. Jednoduchá nájomná zmluva bude vypracovaná do konca roka, pretože obec je v časovej tiesni a počas prenájmu môžu spolu s poslancami nájsť lepšie východisko. Ponúkol poslancom riešenie – schváliť nájomnú zmluvu do konca roka z dôvodu, že Oravské tenisové centrum ako jediné predložilo svoju ponuku a aj naďalej investuje do prevádzky tenisových kurtov. Oravské tenisové centrum síce navrhuje prenájom na jednu sezónu, ale nájom do decembra 2015 prekryje náklady za energiu za celý rok 2015. Po čase sa môže pristúpiť k zverejneniu verejnej súťaže, na základe ktorej vzíde najvýhodnejšia ponuka na prenájom tenisových kurtov a vypracuje sa nová jednoduchá nájomná zmluva. Taktiež nie je proti návrhu M. Tuku, na spravovanie tenisových kurtov môže obec zabezpečiť zamestnanca prostredníctvom chráneného pracoviska.  

Na základe diskusie a dohovoru poslancov starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o prenájme obecných nehnuteľností v katastrálnom území Nižná a to:

  1. pozemku reg. CKN parcela č. 914/3, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 1289 m2 ,
  2. pozemku reg. CKN parcela č. 914/5, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 1739 m2,
  3. pozemku reg. CKN parcela č. 914/4, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 1057 m2
  4. pozemku reg. CKN parcela č. 914/6, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 440 m2,
  5. pozemku reg. CKN parcela č. 914/7, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 19 m2,
  6. pozemku reg. CKN parcela č. 914/8, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 23 m2, na ktorom sa nachádza sklad náradia bez prideleného súpisného čísla,
  7. pozemku reg. CKN parcela č. 914/9, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 18 m2,  na ktorom sa nachádzajú garáže bez prideleného súpisného čísla,
  8. pozemku reg. CKN parcela č. 914/11, druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria o výmere 81 m2, na ktorom sa nachádzajú dielne bez prideleného súpisného čísla,

ch) stavby – sklad náradia bez prideleného súpisného čísla, postavenej na pozemku reg. CKN  parcela č. 914/8,

  1. stavby – garáž bez prideleného súpisného čísla, postavenú na pozemku reg. CKN č. 914/9,
  2. stavby - dielne bez prideleného súpisného čísla, postavenú na pozemku reg. CKN č.914/11

Občianskemu združeniu Oravské tenisové centrum so sídlom Lesná 1012, 027 43 Nižná, zastúpeným predsedom Máriom Tarčákom za účelom prevádzkovania tenisových kurtov tak, aby boli verejne dostupné občanom Obce Nižná s trvalým pobytom na území obce a žiakom ZŠ s MŠ Nižná, Nová Doba 482, 027 43 Nižná na dobu určitú do 31. decembra 2015 s jednomesačnou výpovednou lehotou za nájomné vo výške 1500,-EUR z dôvodu  podpory rozvoja a popularizácie tenisu v obci za nasledovných podmienok:

v dňoch pondelok až piatok do 14.00 hod. vo výške 1,70 EUR/hod.

v dňoch pondelok až piatok po 14.00 hod. vo výške 2,30 EUR/hod.

v sobotu, nedeľu a sviatky vo výške 3,00 EUR/hod.

Hlasovanie           prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

 

V ďalšej časti sa prítomní venovali zámene bez vzájomného finančného vyrovnania časti obecného pozemku parcela reg. CKN č. 445 o výmere 927 m2, druh: trvalé trávne porasty v katastrálnom území Zemianska Dedina, ktorá podľa geometrického plánu č. 25/2015 zo dňa 26.2.2015 vyhotoveného Ing. Andrejom Mažárim, predstavuje pozemok - parcelu diel č. 2 o výmere 91 m2 s časťou pozemku parcela reg. CKN č. 444 o výmere 1 148 m2, druh: trvalé trávne porasty v katastrálnom území Zemianska Dedina vo vlastníctve Petra Žuffu, Zemianska Dedina 13, 027 43 Nižná, ktorá podľa tohto istého geometrického plánu predstavuje pozemok - parcelu diel č.3 o výmere 91 m2 z dôvodu, že pozemok - parcelu diel č. 2 dlhodobo užíva Peter Žuffa. Pričlením pozemku - parcela diel č. 3 o výmere 91 m2 k obecnému pozemku parcela reg. CKN č. 445 vznikne takmer súvislý obdĺžnikový pozemok využiteľný na stavebné účely. Náklady spojené s vyhotovením geometrického plánu uhradí Peter Žuffa a náklady spojené s vyhotovením zmluvy a poplatok z návrhu na vklad do katastra uhradí obec. Návrh na zámenu pozemkov bol oficiálne zverejnený v zákonnej lehote 15 dní, kedy neboli podané pripomienky.

Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o zámene časti obecného pozemku parcela reg. CKN č. 445, druh: trvalé trávne porasty v k.ú. Zemianska Dedina, ktorá podľa geometrického plánu č. 25/2015 zo dňa 26.2.2015 predstavuje pozemok - parcelu diel č. 2 o výmere 91 m2 s časťou pozemku parcela reg. CKN č. 444, druh: trvalé trávne porasty v k.ú. Zemianska Dedina vo vlastníctve Petra Žuffu, Zemianska Dedina 13, 027 43 Nižná, ktorá podľa tohto istého geometrického plánu predstavuje pozemok - parcelu diel č. 3 o výmere 91 m2:

Hlasovanie           prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

K bodu č. 5 – Žiadosti občanov a právnických osôb

Stavebná komisia dňa 2.4.2015 zasadala ohľadom prerokovania žiadostí občanov Nižnej. Stanoviská stavebnej komisie k jednotlivým žiadostiam sú súčasťou prílohy zápisnice.

K žiadosti pána Čierneho o vybudovanie 6 parkovacích miest pri bytovke 462 nemá starosta námietky, obec môže vybudovať parkovisko, keď sa na tento účel vyčlenia potrebné financie. Momentálne je prioritou vybudovanie ciest v Nižnej.

V rámci diskusie k žiadosti Tempo Kondela s.r.o. o umiestnenie reklamného pútača sa prítomní zamerali na to, aby pútač nerušil priľahlú bytovú zónu prostredníctvom zvukových a svetelných efektov a taktiež na rozmery pútača - predovšetkým jeho výšku. Poslanci OcZ a zástupcovia obce sa dohodli, že prednosta obce sformuluje vyjadrenie k žiadosti Tempo Kondela s.r.o., kde im bude odporúčané zníženie rozmerov reklamného pútača. Vydrenie bude zaslané poslancom na odsúhlasenie.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poskytol možnosť na podanie ďalších návrhov. Keďže neboli podané, dal hlasovať o schválení žiadosti TEMPO KONDELA, s.r.o., Vojtaššákova 893, 027 44 Tvrdošín, ohľadom osadenia reklamného zariadenia o výške 12,3 m s tromi reklamnými plochami na pozemku parcela reg. CKN č. 712/1

Hlasovanie:          prítomní: 9             za neschválenie: 7         zdržali sa: 2 (R. Brčák, M. Tuka).

V rámci žiadosti Daniela Labdíka o prenájom pozemku za starým obecným úradom J. Virostko navrhuje, aby komisia stanovila cenu za prenájom obecného pozemku, podmienky prenájmu, presnú rozlohu, účel a dobu prenájmu obecného pozemku. Starosta informoval, že na danom pozemku je jedna obecná garáž, ktorá sa môže uvoľniť pre pána Labdíka. Prednosta úradu sa vyjadril, že sa môže vypracovať zámer prenájmu obecných pozemkov. K tomu je potrebné vyšpecifikovanie podmienok.

Starosta obce reagoval na podanú žiadosť nájomníkov obecných bytov v bytovke č. 777 – požiada o stanovenie cenovej ponuky na výmenu okien a opravu omietky, o ktorej bude poslancov obratom informovať. V rozpočte sú vyhradené financie na opravu havarijných stavov, v rámci toho môže byť realizovaná oprava strechy na bytovke. Starosta obce požiadal o cenovú ponuku na výmenu strechy, ktorá bola stanovená na 46 000,00 €. Následne starosta obce odprezentoval fotografie havarijného stavu strechy spolu s komentárom pána Brčáka. O havarijnom stave strechy informoval J. Virostko obecný úrad aj Technické služby Nižná.

Stavebná komisia predniesla svoje stanovisko k žiadosti firmy FruitKo s.r.o., ohľadom nájmu časti obecného pozemku pri autobusovom nástupišti na celoročný stánkový predaj. Stavebná komisia neodporúča schválenie žiadosti z dôvodu, že na predaj ovocia a zeleniny obec vyčlenila priestory na tržnici pri autobusovom nástupišti.

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poskytol možnosť na podanie ďalších návrhov. Keďže neboli podané, dal hlasovať o žiadosti spoločnosti FruitKo s.r.o., Medvedzie 140/20, 027 44 Tvrdošín o nájom časti pozemku parcela reg. CKN č. 809/1 pri autobusovom nástupišti na celoročný stánkový predaj ovocia a zeleniny a iného potravinového tovaru:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za neschválenie: 9         zdržali sa: 0.

Ohľadom opráv výtlkov na komunikáciách v Nižnej starosta obce informoval, že momentálne prebieha výberové konanie na nákup potrebnej techniky, čím opravy bude realizovať obec vo vlastnej réžii. Zároveň informoval, že sa uskutočnilo pracovné stretnutie s občanmi z ulice Kukučínova. Obec musí zistiť skutočný stav, nájsť najlepšie riešenie problému, ktoré bude vyhovovať všetkým zainteresovaným. Na žiadosť občanov z ulice Kukučínova budú písomne reagovať zástupcovia obce.

Stavebná komisia dáva súhlasné stanovisko k žiadosti pani Molitorisovej ohľadom prenájmu nebytových priestorov na ul. Nová doba. Tento priestor bol prenajatý pánovi Žuffovi, ktorý nájomnú zmluvu neuzatvoril a už nemá záujem o prenájom priestorov, čím uznesenie č. 3/13/2015 nebolo uplatnené. Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o zrušení uznesenia č. 3/13/2015 o prenájme nebytových priestorov pre pána Žuffu a zároveň dal hlasovať o schválení prenájmu voľných nebytových priestorov v budove č. 493 na ulici Nová doba pre Lenku Molitorisovú, Podbiel 160 za účelom prevádzky obchodu - predaj darčekových predmetov za nájomné podľa schváleného sadzobníka:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 0            proti: 9       zdržali sa: 0.

Starosta obce prítomných informoval, že na obecný úrad boli doručené dve žiadosti od spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ, s.r.o. Prvá žiadosť sa týkala odkúpenia pozemkov na lyžiarskom vleku. Druhá žiadosť sa týkala povolenia zástavby v areály SKI CENTRUM Uhliská. Na doručené žiadosti reagoval J. Virostko, ktorý informoval, že bola prejavená dobrá vôľa vzájomnej dohody so zástupcom spoločnosti, pána Kachúta osobne oslovil viac krát, pričom k dohode nedošlo. Obecné zastupiteľstvo v Nižnej sa stotožnilo s návrhom stavebnej komisie, aby sa nakladanie s obecným pozemkom podmienilo spoločným jednaním o vzájomnom vysporiadaní, ako aj o majetkovom vysporiadaní podielu obce v spoločnosti. Poslanci OcZ zobrali žiadosti na vedomie.

 

K bodu č. 6 - Kontrola uznesení

Prednosta OcÚ JUDr. J. Šveda oboznámil poslancov o plnení úloh uznesenia z II. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej zo dňa 17.3.2015, ktoré zobrali poslanci na vedomie.

K bodu č. 7 - Odpovede na interpelácie

Starosta obce Ing. J. Rosina oboznámil poslancov o plnení úloh z interpelácií.
 

K bodu č. 8 - Interpelácie

Interpelácie sú uvedené v prílohe zápisnice. Prednosta obecného úradu JUDr. J. Šveda vypracuje interpelácie z III. zasadnutia obecného zasadnutia do 7 dní.

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

K bodu č. 9 - Rôzne

Obec Nižná vypracovala projekt pod názvom „Modernizácia obecného úradu a domu kultúry s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti objektu“. Celkové náklady projektu boli vyčíslené na 300 000,00 € a na jeho realizáciu môže obec čerpať úver z eurofondov na dobu 10 rokov, 15% z úveru sú návratné a 5% z celkovej sumy sú manipulačné a úroky. Uvedený projekt chce obec realizovať vo vlastnej réžii. Celkové práce a kolaudácia objektu musí byť uskutočnená do septembra 2015. Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o realizácii projektu „Modernizácia obecného úradu a domu kultúry s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti objektu“:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Agentúra pre regionálny rozvoj SEVER v Dolnom Kubíne v rámci svojich odborných služieb spracováva Plán hospodárskeho rozvoja obce alebo mesta. Plán pre Obec Nižná sa môže vypracovať v spolupráci s Obcou Podbiel, čím by to bolo pre obe obce finančne menej nákladné. Predbežná ponuka na spracovanie bola vyčíslená na sumu 1 000,00 €.

Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení vypracovania Plánu hospodárskeho rozvoja Obce Nižná v spolupráci a so súhlasom Obce Podbiel, ak to bude pre obe obce finančne výhodné:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Starosta obce prítomných informoval o realizácii projektu „Revitalizácia verejného osvetlenia – I. etapa“. Zároveň sa obec plánuje zapojiť do druhej etapy revitalizácie verejného osvetlenia, ktorá bude zameraná na výmenu svietidiel za LED. Obec sa v rámci projektu podieľa 5% z celkových nákladoch. Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení realizácie projektu „Revitalizácia verejného osvetlenia – II. etapa“ s 5% účasťou obce na celkových nákladoch:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Poslanec R. Brčák podal návrh na vytvorenie pracovnej komisie zloženej z poslancov obecného zastupiteľstva, ktorá sa bude venovať žiadostiam o odkúpenie a prenájom obecných pozemkov a nebytových priestorov a žiadostiam občanov o zámenu pozemkov. Starosta obce dal o tomto návrhu hlasovať:

Hlasovanie:          prítomní: 9             za: 9            proti: 0       zdržali sa: 0.

Rastislav Brčák sa informoval ohľadom zapojenia sa do osláv pltníkov v Budapešti. Starosta obce priblížil komunikáciu so Slovákmi v Budapešti, ktorí ho oslovili k nadviazaniu spolupráce. V Budapešti sa nachádza ulica s názvom Pltnica, ktorú založili slovenskí pltníci. Z tohto dôvodu chcú presadiť, aby daná ulica bola pomenovaná v slovenskom jazyku a v meste bola umiestnená autentická slovenská pltnica, ktorú by mali postaviť pltníci z Nižnej. Požiadavky organizátorov slávnosti:

K účasti na slávnosti bude potrebné vyčleniť z obecného rozpočtu 900,00 €. V prípade, že organizátori zaplatia časť z výdavkov obce, môže sa to zorganizovať ako poznávací zájazd pre cca 49 osôb. Starosta obce poslal ponuku predsedníčke kultúrnej komisie, aby sa k nej vyjadrila. Starosta obce aj D. Štecová sú názoru, že ponuka Slovákov z Budapešti je pre obec finančne náročná. Poslanci zobrali ponuku spolupráce na vedomie.

M. Koštialová sa informovala v akom technickom stave je plaváreň v Nižnej. Stavebná komisia vykonáva prieskum trhu. Starosta obce priebežne sleduje výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z rôznych fondov, ktoré budú zamerané na rekonštrukciu plavárne. Obec sa do takej výzvy zapojí, keď bude zverejnená. Taktiež sa obec môže zapojiť do PPP projektov s cieľom financovania výstavby, rekonštrukcie, prevádzky a údržby infraštruktúry a poskytovania verejných služieb pomocou tejto infraštruktúry. V rámci PPP projektov súkromné firmy dodajú potrebnú techniku. J. Virostko navrhuje, aby obecné zastupiteľstvo vypracovalo projekt na obnovu a rekonštrukciu plavárne.

Zasadnutia obecného zastupiteľstva sa zúčastnil aj JUDr. D. Serek, ktorý vystúpil so žiadosťou o poskytnutie informácie v akom štádiu je zrušenie účasti Obce Nižná ako spoločníka v spoločnosti SKI CENTRUM NIŽNÁ – UHLISKÁ, s.r.o., ktorá za rok 2013 vyčíslila hlbokú stratu. Upozorňuje na dôsledok, keby súd vyhovel Obci Nižná. Vtedy Obec Nižná ako spoločník môže prísť o svoj podiel, ktorý vložila pri zakladaní spoločnosti. Snahou obce je, aby na súde preukázala, že strata spoločnosti je vytvorená zámerne a umelo, čím Obec Nižná bude na súde úspešná a nepríde o svoj  majetok. J. Kachút vyzval obec, aby sa finančne podieľala na strate spoločnosti, čo činí 15 000,00 €. Na základe vypočutého, prednosta úradu JUDr. Šveda bude kontaktovať právneho zástupcu Obce Nižná a informovať ho o návrhu JUDr. Sereka. Starosta obce aj prednosta obecného úradu presadzujú odpredaj obchodného podielu Obce Nižná spoločníkovi Jozefovi Kachútovi.

 

K bodu č. 10 - Diskusia

V rámci diskusie prítomní podávali návrhy na ďalšie aktivity obce na najbližšie obdobie a venovali sa aktuálnym požiadavkám občanov a právnických osôb.

K bodu č. 11 - Uznesenie

Predseda návrhovej komisie predložil poslancom OcZ na schválenie návrh znenia uznesenia z dnešného zasadnutia obecného zastupiteľstva. Starosta obce dal o bode hlasovať:

Prítomní: 9                       za: 9                  proti: 0                 zdržali sa: 0.

 

K bodu č. 12 - Záver

Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil zasadnutie obecného zastupiteľstva o 19:30 hod.

      Ing. Jaroslav Rosina                               JUDr. Jozef Šveda
           starosta obce                                    prednosta obce
 

Overovatelia:   Ján Bolibruch                         Ing. Marek Bučka

Zapisovateľka: Veronika Latková



19.5.2015    Prečítané 738x

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |