Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

Zápisnica z mimoriadneho VI. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej konaného dňa 14.júla 2015 o 16:00 hod. v zasadačke OcÚ

Zápisnica z mimoriadneho VI. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej
konaného dňa 14. júla 2015 v zasadačke OcÚ

Prítomní:
Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce
Poslanci: Ján Bolibruch, Rastislav Brčák, Ing. Marek Bučka, Mgr. Jozef Daňo, Mgr. Roman Kašuba, Margaréta Koštialová, Agáta Ličková, Ing. Daniel Paľa, Jozef Virostko
Poslanci Rastislav Štec a Marián Tuka vopred ospravedlnili svoju neúčasť…

K bodu č. 1 - Otvorenie
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina otvoril zasadnutie obecného zastupiteľstva a konštatoval, že zasadnutie obecného zastupiteľstva bolo zvolané v zmysle §-u 12 zákona SNR č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení, v znení neskorších predpisov. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 9, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za uznášaniaschopné.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom. Zo strany prítomných poslancov neboli podané doplňujúce návrhy.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o programe zasadnutia:
Hlasovanie:  prítomní: 9       za: 9  proti: 0  zdržali sa: 0
Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:
1. Otvorenie 
2. Organizačné otázky - overovatelia, zapisovateľ, návrhová  komisia
3. Členstvo v MAS Orava, o.z. (Miestna akčná skupina pre obdobie rokov 2015 – 2022 za účelom realizácie programu LEADER/CLLD na území miestnej akčnej skupiny MAS Orava, o.z.)
4. Záver.

K bodu č. 2 - Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia
Starosta obce nominoval do návrhovej komisie R. Brčáka a A. Ličkovú. Za overovateľov navrhol Ing. D. Paľu a Mgr. J. Daňu, za zapisovateľku V. Latkovú. Poslanci nepredložili iný návrh. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o bode programu:
Hlasovanie:  prítomní: 9       za: 9  proti: 0  zdržali sa: 0

K bodu č. 3 - Členstvo v MAS Orava, o.z. (Miestna akčná skupina pre obdobie rokov 2015 – 2022 za účelom realizácie programu LEADER/CLLD na území miestnej akčnej skupiny MAS Orava, o.z.)
Starosta obce privítal Ing. Ondreja Šeligu, projektového manažéra MAS Orava, o.z., ktorý predstavil činnosť a zameranie MAS Orava, o.z.:
- pôsobnosť je stanovená predovšetkým pre oblasť regiónu Orava, ktorého územie je vymedzené NUTS IV: Dolný Kubín s predpokladom rozšírenia do okresov Námestovo a Tvrdošín
- záujmom združenia a spoločným záujmom jeho členov je realizácia spoločnej integrovanej miestnej rozvojovej stratégie, všestranná podpora trvalo udržateľného rozvoja územia, ktorá je zameraná predovšetkým na nové formy zlepšovania kvality života v regiónoch, posilnenie ekonomického prostredia, zhodnocovanie prírodného a kultúrneho dedičstva regiónu v kontexte na rozvoj cestovného ruchu, športových a rekreačných aktivít a vytvárania podmienok pre najširšiu spoluprácu pri obnove a rozvoji regiónu, propagácie obnovy vidieka a účasť pri obnove vidieka na národnej a európskej úrovni.
MAS je partnerstvo zástupcov verejného, súkromného a občianskeho sektoru:
- všetky rozhodovacie orgány MAS musí tvoriť minimálne 50 % zástupcov zo súkromného (vrátane občianskeho) sektoru a maximálne 50 % zástupcov verejného sektoru
- MAS má právnu subjektivitu a povinné orgány, ktoré sú schopné spravovať verejné prostriedky ako aj manažovať činnosť MAS (napr. manažér, účtovník, riadiaci orgán, výberová komisia, kontrolný a monitorovací výbor)
- územie MAS musí byť geograficky súvislé vidiecke územie s počtom obyvateľov od 10 000 do 150 000, vrátane miest s počtom obyvateľov do 20 000
- MAS musí mať vypracovanú stratégiu rozvoja územia s jasne určenými prioritami, opatreniami, príp. aktivitami.
 Aktivity MAS spadajú pod os č. 4 LEADER Programu rozvoja vidieka, ktorý rieši:.
- znižovanie chudoby, hospodársky rozvoj
- nezamestnanosť - tvorba nových pracovných miest, podpora podnikov, diverzifikácia
- zavádzanie inovácií - nové technologické postupy
- zlepšovanie kvality života obyvateľov.
Výhody angažovania v MAS:
- prístup zdola nahor
- posilnenie subsidiarity
- zapojenie súkromného sektora, občianskeho a neziskového do rozhodovania o rozvoji svojho územia
- budovanie lokálpatriotizmu
- znovuobjavenie regionálnych, miestnych tradícií, výrobkov
- rozvoj cestovného ruchu, agroturistiky
- prísun finančných prostriedkov územia
- zvýšenie záujmu o veci verejné
- spolupráca (miestna aj nadnárodná).
Samospráva môže vstúpiť len do jednej akčnej skupiny. Dotácia 200 mil. € bude rozdelená medzi cca 60 partnerstiev (MAS-ky). MAS Orava, o.z. sa chce uchádzať o približne 3,5 mil. € prostredníctvom predloženia strategického projektu na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Predložené projekty musia byť zamerané predovšetkým na rozvoj a podporu zamestnanosti a môžu byť zaradené do viacerých sfér: komerčnej, sociálnej služby alebo farmárčenia. Členstvo v občianskom združení vzniká rozhodnutím valného zhromaždenia občianskeho združenia o prijatí nového člena dvojtretinovou väčšinou hlasov prítomných členov. Každý člen združenia je povinný zaplatiť raz ročne členský príspevok.
Na Orave predpokladajú vzniknutie dvoch MAS: Biela Orava za okres Námestovo okrem Hruštína a MAS Orava za okres Tvrdošín a Dolný Kubín. Podmienkou zaregistrovania MAS je, aby členmi boli najprv zástupcovia samosprávy a následne sa môžu zapojiť podnikateľské subjekty, občianske združenia alebo fyzické osoby.
Poslanci sa informovali o výške členského príspevku a o fungovaní MAS. Ing. O. Šeliga informoval, že členský príspevok bude jednorazový a jeho výška bude určená na prvom zasadnutí Valného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční 15.7.2015 v priestoroch Obecného úradu v Nižnej. MAS Orava o.z. plánuje zapojenie do výzvy na predkladanie Žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020, pre opatrenie 19 – Podpora na miestny rozvoj v rámci iniciatívy LEADER, podopatrenie 19.1 – Prípravná podpora. Finančný príspevok je formou refundácie, preto MAS Orava potrebuje disponovať s určitými finančnými prostriedkami.
Na Valnom zhromaždení dňa 15.7.2015 budú za členov MAS Orava, o.z. prijímaní 42 žiadatelia. Do orgánov o.z. budú volení 7 členovia zastúpení z obcí, občianskych združení a podnikateľských subjektov. Zvolení členovia budú schvaľovať predkladané projektu rôznych záujmových skupín, podnikateľov, miestnych hospodárov, ale aj obcí. Na výbere projektu, ktorému MAS Orava, o.z. odporučí schváliť príspevok sa podieľa aj monitorovací výbor združenia.
R. Brčák sa informoval o zapojení sa do cezhraničnej spolupráce. V rámci výzvy ministerstva je špecifická podpora na cezhraničnú spoluprácu, ale len formou sprievodnej aktivity, nie je to hlavný a prioritný cieľ podpory.
Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení členstva Obce Nižná v MAS Orava, o.z. pre obdobie rokov 2015 – 2022 za účelom spracovania integrovanej územnej stratégie LEADER/CLLD na území Miestnej akčnej skupiny MAS Orava, o.z., IČO: 423 518 98:
Hlasovanie:  prítomní: 9       za: 9 proti: 0  zdržali sa: 0.
Následne dal Ing. Jaroslav Rosina hlasovať o delegovanie starostu obce pre zastupovanie Obce Nižná v partnerstve MAS Orava, o.z.:
Hlasovanie:  prítomní: 9       za: 9 proti: 0  zdržali sa: 0.

Predseda návrhovej komisie predložil poslancom OcZ na schválenie návrh znenia uznesenia z mimoriadneho zasadnutia obecného zastupiteľstva. Starosta obce dal o bode hlasovať:
Hlasovanie:  prítomní: 9       za: 9 proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 4 - Záver
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva o 16:30 hod.

 

...........................................
      Ing. Jaroslav Rosina                                                        
           starosta obce                                                                  


Overovatelia:     

...........................................    ...........................................
        Mgr. Jozef Daňo       Ing. Daniel Paľa


Zapisovateľka:   Veronika Latková


Prílohy:
- Pozvánka na mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva
- Prezenčná listina prítomných zo zasadnutia obecného zastupiteľstva
- Návrh uznesenia zo zasadnutia OcZ konaného dňa 14.7.2015
- Uznesenie zo zasadnutia OcZ konaného dňa 14.7.2015.

 



23.7.2015    Prečítané 785x

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |