Napíšte nám svoje podnety a pripomienky na obec@nizna.sk   

Územný plán obce

Štúdia zastavanosti
„Pod Vŕškom"

Verejné prerokovanie k stavbe

Tipy na voľný čas


Anglická verzia  united_kingdom.gif, 19kB

Streda 9. 08. 2017
Meniny má Ľubomíra

Počet návštev:

Informácie SHMÚ

shmu.png, 3,6kB

Meteorologické výstrahy

Pozývame Vás

  PD2017
PMD
Pltcas2017
CoKdeJe
obaly
babyburza

Vyhľadávanie

Google

kamery

Písali o nás...

orava-sme.jpg, 1,8kB

Inzeráty

 
CBA
tempo
CableConnect
pohrebne
kominar-

Kontakt v QR kóde

qr_code-Nizna.png, 57kB
čo je QR kód - čítačka

Zápisnica z VIII. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej v roku 2015 konaného dňa 27. októbra 2015 o 16:00 hod. v zasadačke OcÚ

Zápisnica z VIII. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej v roku 2015
konaného dňa 27. októbra 2015 v zasadačke OcÚ

Prítomní:
Ing. Jaroslav Rosina – starosta obce
JUDr. Jozef Šveda – prednosta
Poslanci: Ján Bolibruch, Rastislav Brčák, Ing. Marek Bučka, Mgr. Jozef Daňo, Margaréta Koštialová, Agáta Ličková, Ing. Daniel Paľa, Rastislav Štec, Marián Tuka, Jozef Virostko…

Poslanec Mgr. Roman Kašuba vopred ospravedlnil svoju neúčasť.
Ing. Mária Kurcinová - hlavná kontrolórka, Mgr. Ľubomír Ivan, riaditeľ ZŠ s MŠ v Nižnej, Ing. Peter Smolár, riaditeľ Spojenej školy v Nižnej, Jozef Žák, riaditeľ Technických služieb

K bodu č. 1 - Otvorenie
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina otvoril zasadnutie obecného zastupiteľstva a konštatoval, že zasadnutie obecného zastupiteľstva bolo zvolané v zmysle §-u 12 zákona SNR č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení, v znení neskorších predpisov. Súčasne konštatoval, že z počtu 11 poslancov je prítomných 9, čo je nadpolovičná účasť. Vzhľadom na to vyhlásil zasadnutie obecného zastupiteľstva za uznášaniaschopné.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina oboznámil prítomných poslancov s predloženým programom. R. Brčák navrhol doplnenie o ďalší bod programu – Plaváreň v Nižnej. Zo strany prítomných poslancov neboli podané ďalšie návrhy.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o doplnenom programe zasadnutia.
Hlasovanie:  prítomní: 9       
za 9:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka
 proti: 0  zdržali sa: 0.
Obecné zastupiteľstvo sa riadilo týmto programom:
1. Otvorenie 
2. Organizačné otázky - overovatelia, zapisovateľ, návrhová  komisia
3. Správy ZŠ s MŠ, ZUŠ, SŠ Nižná za školský rok 2014/2015
4. Plnenie programového rozpočtu obce k 30.6.2015
5. Záznam HK k hospodáreniu obce k 30.6.2015
6. Správa nezávislého audítora za rok 2014
7. Prekleňovací úver na rekonštrukciu verejného osvetlenia
8. Žiadosti občanov a právnických osôb
9. Kontrola uznesení
10. Odpovede na interpelácie
11. Interpelácie
12. Rôzne
13. Diskusia
14. Plaváreň v Nižnej
15. Záver.

K bodu č. 2 - Organizačné otázky – overovatelia, zapisovateľ, návrhová komisia
Starosta obce nominoval do návrhovej komisie Ing. M. Bučku a Ing. D. Paľu. Za overovateľov navrhol R. Brčáka a M. Tuku, za zapisovateľku V. Latkovú. Poslanci nepredložili iný návrh. Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o bode programu.
Hlasovanie:  prítomní: 9       
za 9:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka
 proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 3 – Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2014/2015 – ZŠ s MŠ v Nižnej
Riaditeľ školy Mgr. Ľ. Ivan predniesol správu o výchovno-vzdelávacej činnosti, ktorú poslancom a zástupcom Obce Nižná zaslal vopred elektronickou poštou. Riaditeľ školy odprezentoval aktivity školy, počet žiakov a ich úspešnosť na rôznych súťažiach, zapojenie sa pedagogických zamestnancov a žiakov do projektov. Taktiež spomenul výsledky hodnotenia výchovno-vzdelávacieho procesu mimovládnou organizáciou INEKO. Čerpanie rozpočtu za rok 2014 riaditeľ školy odprezentoval na II. zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Nižnej v roku 2015 konaného 17. marca 2015. Správa obsahuje aj swot analýzu školy (silné a slabé stránky, príležitosti a riziká školy), hodnotiacu správu materskej školy za školský rok 2014/2015, spoluprácu školy s rodičmi, zástupcami obecného úradu a verejnosti.
Diskusia k bodu programu:
Poslanec R. Brčák sa pýtal riaditeľa ZŠ, či by do budúcna nebolo vhodné, aby rada školy zasadala v takom termíne, v ktorom by sa na nadväznosti mohli v rozpočte vyčleniť investičné financie pre školu. Takto by sa s tým mohli stotožniť aj samotní poslanci. Informoval sa na nesplnenie všetkých 6 bodov z programu školy na školský rok 2014/2015. Taktiež navrhol, aby Rada školy zasadala dva týždne pred začiatkom školského roka a navrhla plán aktivít školy. Následne na to plán aktivít a čerpanie finančných príspevkov ZŠ s MŠ v Nižnej odsúhlasia poslanci obecného zastupiteľstva.
Mgr. Ľ. Ivan odpovedal, že po konzultácii so starostom obce v januári 2015 a aj po konzultácii s členmi rady školy sa z aktivít zrealizovalo vymaľovanie telocvične a opravila sa koncertná sála ZUŠ. Ešte v tomto roku plánujú vybudovať oplotenie materskej školy na Orličí. Akcie a aktivity základnej školy a materskej školy je potrebné naplánovať do konca roka, aby ich mohol zaradiť do plánu, prekonzultovať so starostom obce. Po odsúhlasení starostom, aktivity sa zahrnú do 6 rôznych rozpočtov školy.
Starosta obce informoval, že v rozpočte obce je kapitola 19 podľa  nariadenia Vlády SR č. 415 z 28.11.2012 na správu školských objektov podľa počtu detí ZŠ a MŠ v zriaďovateľskej obci. Od roku 2016 príspevky štátu pre ZŠ s MŠ bude spravovať obec v rámci kapitoly 19. V rozpočte obce na rok 2016 sa predpokladá štátny príspevok 45 000 € na údržbu školských zariadení. Poslanci obecného zastupiteľstva môžu čerpanie kapitoly 19 korigovať pri schvaľovaní rozpočtu obce pre rok 2016. Vtedy sa môže vypracovať plán čerpania tejto kapitoly. Doteraz je táto kapitola vedená ako rezervná pre prípad mimoriadnej situácie.
Poslanec Ing. M. Bučka sa informoval na charakteristiku neklasifikovaných žiakov. Mgr. Ľ. Ivan odpovedal, že sú to žiaci, ktorí sú oslobodení z telesnej výchovy – keď žiak necvičí, nemôže byť hodnotený. Učitelia si môžu vybrať, či žiaka budú z telesnej výchovy hodnotiť známkou alebo slovne.
Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení Správy o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2014/2015 – ZŠ s MŠ v Nižnej.
Hlasovanie:  prítomní: 9       
za 9:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka
 proti: 0  zdržali sa: 0.

Po hlasovaní nastala diskusia k predloženému projektu MŠ na výstavbu viacúčelového ihriska s atletickou dráhou v areáli základnej školy v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Podpora rozvoja športu na rok 2014. Mg. Ľ. Ivan predložil žiadosť o poskytnutie dotácie, ktorá na uvedený projekt nebola schválená. Rozpočet na vybudovanie ihriska spolu s atletickou dráhou bol vyčíslený na 75 900 €, pričom vybudovanie ihriska bez atletickej dráhy bolo vyčíslených na 40.000 €. Prípadná dotácia by bola vo výške 15 000 €. Poslanec R. Brčák má veľké úsilie vybudovať ihrisko aj svojpomocne a za pomoci sponzorov. O neschválení dotácie nebol informovaný, vyslovil nespokojnosť v komunikácii s vedením obce a školy, pretože po konzultácii s poslancami sa mohlo 15 000 € využiť napr. na vybudovanie menšieho ihriska na Malej Orave. Mgr. Ľ. Ivan prítomných informoval, že v škole klesol počet žiakov o 36, čím je aj o tento počet ponížený príspevok zo štátu. Momentálne nevie odhadnúť, či finančné prostriedky pre rok 2015 budú dostačujúce z dôvodu, že môžu nastať aj neočakávané situácie, na riešenie ktorých je potrebná finančná rezerva. V tejto chvíli je potrebné vymeniť expanzné nádoby, na nákup ktorých je potrebné presunúť 1 000–1 200 €. Mgr. Ľ. Ivan ocenil, že sa poslanci zaujímajú o chod a aktivity školy. 
Starosta obce sa po diskusii vyjadril, že obec mohla hľadať aj iné možnosti ako získať financie na vybudovanie športového ihriska. Vzhľadom na časovú tieseň sa to neriešilo. Zároveň zdôraznil, že určite v budúcoročnom rozpočte v plnej miere podporí výstavbu ihriska pri škole a urobí všetko preto, aby bolo realizované. Na čo poslanec R. Brčák stiahol svoju poslanú žiadosť na uvoľnenie z Rady školy. Starosta obce vyzdvihol aktívnosť poslanca R. Brčáka pri vybudovaní ihriska.

Správa Spojenej školy v Nižnej - Stredná odborná škola technická a Stredná umelecká škola za školský rok 2014/2015
Riaditeľ školy Ing. P. Smolár prítomných informoval o aktivitách školy, o zvyšovaní odbornosti a kvality vzdelávania a o rozvíjaní medzinárodnej spolupráce a podnikateľskej sféry. Škola v rámci získanej dotácia uskutočnila celkovú rekonštrukciu internátu školy. Starosta obce sa informoval, či tento rok budú internát aj zatepľovať a či zaviedli alternatívne zdroje tepla. Ing. P. Smolár odpovedal, že internát ešte nie skolaudovaný. ŽSK otvoril Fond mikroprojektov Interreg, do ktorého sa škola zapojila projektom s rozpočtom 1 700 000 €.
Poslankyňa M. Koštialová sa informovala na požiadavky k prijatiu na externé štúdium. Ing. P. Smolár odpovedal, že v Spojenej škole môžu na externé štúdium nastúpiť všetci, ktorí nemajú výučný list. Pre nich škola otvorila študijný odbor elektrotechnika – výroba a prevádzka strojov a zariadení, dvojročný nadstavbový vzdelávací program stolársky technik a dvojročný školský program manažment financií.
Poslanec J. Bolibruch sa informoval na odbor priemyselného programovania CNC strojov: študijný odbor je kombinácia programovania a rôznych spôsobov riadenia CNC strojov (riadenie výrobných liniek, obsluha výrobných CNC strojov a to nielen strojárskych). V tomto školskom roku škola otvorila 1 triedu a štúdium končí maturitou. Zaškolenie do výučby tohto odboru je náročné aj pre pedagogických zamestnancov, ktorí musia byť zaškolení s prácou so softvérom, ktorý škole dodáva nemecká firma. Spojená škola zaviedla výrobnú integrovanú dielňu, v rámci ktorej študenti 4. ročníka vykonávajú prax priamo vo firmách na Orave.
Poslanec Ing. M. Bučka sa informoval na počet študentov školy, ktorí sú mimo regiónu Oravy: zhruba 5% z celkového počtu študentov. Poslanec Mgr. J. Daňo zablahoželal riaditeľovi spojenej školy Ing. P. Smolárovi k dosiahnutým výsledkom. Poslanci vzali Správu Spojenej školy v Nižnej za školský rok 2014/2015 na vedomie.

Správu Základnej umeleckej školy v Nižnej za školský rok 2014/2015 poslanci obdržali e-mailom. Z dôvodu, že riaditeľ ZUŠ v Nižnej pre pracovnú zaneprázdnenosť ospravedlnil svoju neúčasť na zasadnutí a poslanci boli oznámení o obsahu správy, starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení Správy Základnej umeleckej školy v Nižnej za školský rok 2014/2015.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko (príchod na zasadnutie 16.40 hod.)
 proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 4 – Plnenie programového rozpočtu obce k 30.6.2015
Ekonómka obce J. Bečková odprezentovala plnenie programového rozpočtu obce za 1. polrok 2015 v dvoch častiach: finančnej (celková bilancia príjmov a výdavkov, príjmy a výdavky rozpočtu) a programovej (plnenie cieľov a ukazovateľov programového rozpočtu – výdavková časť). Rozpracované plnenie programového rozpočtu obce spolu s komentárom bolo vopred zaslané poslancom na preštudovanie.
Poslanec Ing. M. Bučka sa informoval na plnenie povinnosti občanov platiť daň z nehnuteľnosti. K 30.6.2015 je zaplatená daň zhruba 37%, pričom niektoré podnikateľské, ale aj fyzické osoby majú dohodnutý splátkový kalendár na celý rok 2015.
Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení Plnenia programového rozpočtu obce k 30.6.2015.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko (príchod na zasadnutie 16.40 hod.)
 proti: 0  zdržali sa: 0.
K bodu č. 5 – Záznam hlavnej kontrolórky k hospodáreniu obce k 30.6.2015
Záznam hlavnej kontrolórky k hospodáreniu Obce Nižná k 30.6.2015 bol vopred zaslaný poslancom na preštudovanie. Ing. M. Kurcinová uskutočnila kontrolu v septembri 2015. Taktiež upozorňuje, aby sa aj naďalej prihliadalo na správne čerpanie rozpočtu pre vytvorené chránené dielne. Ing. M. Kurcinová ako hlavná kontrolórka Obce Nižná je s vedením účtovníctva spokojná. Poslanci vzali Záznam hlavnej kontrolórky k hospodáreniu obce k 30.6.2015 na vedomie.

K bodu č. 6 – Správa nezávislého audítora za rok 2014
Audítorskú správu Obce Nižná za rok 2014 spracovala Ing. Emília Franeková. Audit sa dotýkal účtovnej závierky Obce Nižná k 31.12.2014, zhodnotenia rozpočtového hospodárenia a zadlženosti obce a overenia použitia návratných zdrojov financovania, vyplývajúce zo zákona o rozpočtových pravidlách platných v SR pre územnú samosprávu v znení neskorších predpisov. Audítorská správa Obce Nižná za rok 2014 bola vopred zaslaná poslancom na preštudovanie. Poslanci vzali audítorskú správu Obce Nižná za rok 2014 na vedomie.

K bodu č. 7 – Prekleňovací úver na rekonštrukciu verejného osvetlenia
Starosta obce informoval, že obec podala dve žiadosti na získanie nenávratného finančného príspevku z Eurofondov na rekonštrukciu verejného osvetlenia v Obci Nižná. Prvá bola podaná v roku 2010 na základe neaktuálnosti podaného projektu: nastala zmena v projekte – zaradenie LED osvetlenie, druhá v roku 2015. Pred 14 dňami prišlo na obec vyjadrenie, že nebolo zistenie pochybenie pri uskutočnenom verejnom obstarávaní na rekonštrukciu verejného osvetlenia. Obec Nižná požiadala o schválenie prekleňovacieho úveru na sumu 300 000,00 € (resp. max. do výšky schváleného nenávratného finančného príspevku). Schválené projekty na rekonštrukciu verejného osvetlenia sa musia zrealizovať do 31. decembra 2015, pričom 1. etapa do 28. novembra 2015. Starosta obce oslovil 3 finančné inštitúcie k zaslaniu návrhu prekleňovacieho úveru, k dňu zasadnutia OcZ bol na obec zaslaný jeden návrh a to od Slovenskej sporiteľne, a.s. Starosta tento návrh poslal aj poslancom OcZ. Prekleňovací úver čerpala aj Základná škola v Nižnej, splatnosť úveru predlžovali tri krát.
Poslanec R. Brčák súhlasí s prekleňovacím úverom. Poslanec Mgr. J. Daňa na ponuke Slovenskej sporiteľne, a.s. vyzdvihol, že úroková sadzba plynie len na marží (0,85% p.a.), neúčtuje sa poplatok za predčasné splatenie úveru, obec nebude platiť splátku, len úroky a zmluva sa môže predĺžiť.
Starosta obce odpovedal poslancovi Ing. M. Bučkovi na otázku, ako bude úver splácaný – na základe refundácie finančných prostriedkov z eurofondov, čiže jednorázovo a na etapy.
Poslanec J. Virostko sa informoval na termín zaslania ponuky – ponuka bola zaslaná v deň zasadnutia obecného zastupiteľstva, t.j. 27. októbra.
Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o prijatí prekleňovacích úverov na zabezpečenie predfinancovania projektov „Rekonštrukcia verejného osvetlenia – Obec Nižná a Obnova verejného osvetlenia v Obci Nižná“ spolufinancovaných z fondov EÚ a ŠR a podpísanie Úverových zmlúv.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o prijatí úverov na zabezpečenie spolufinancovania projektov „Rekonštrukcia verejného osvetlenia – Obec Nižná a Obnova verejného osvetlenia v Obci Nižná“ a podpísanie Úverových zmlúv.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o zabezpečení všetkých úverov vo forme vystavenia Blankozmenky za účelom zabezpečenia pohľadávky banky z prijatého úveru. Podpísanie Dohody o vyplňovacom práve k Blankozmenke a samotnej Blankozmenky.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.

K bodu č. 8 – Žiadosti občanov a právnických osôb
Starosta obce Ing. J. Rosina v zmysle Uznesenia č. D/6a/2014 zo dňa 27. novembra 2014  vydal rozhodnutie na presun rozpočtových prostriedkov v rámci schváleného rozpočtu,  pričom sa nemenia celkové príjmy a výdavky:
presun z bežných výdavkov - 8 340 €

641001 – TS transfer na bežné výdavky upravená položka = 28 660 €                                                                                         
        (37 000 € – 8 340 €)    
na kapitálové výdavky + 8 340 €
01.8.0 714004 – Špeciálna komunálna technika (Vlečka pre Technické služby - príves nákladný za traktor typ GPT107)   upravená položka = 21 340 €
 (13 000 € + 8 340 €)
Poslanci vzali presun rozpočtových prostriedkov v rámci schváleného rozpočtu na vedomie.
Riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Nižná zaslal dňa 13.10.2015 žiadosť o poskytnutie dotácie vo výške 1 465,00 € z kapitoly19 (na správu školských objektov), ktoré budú použité na nákup materiálu, kazetového stropu a osvetlenia v koncertnej sále ZUŠ v Nižnej. Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o poskytnutí dotácie ZŠ s MŠ v Nižnej v sume 1 465,00 €.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.
Poslanci R. Brčák a M. Tuka ako členovia komisie výstavby, územného plánovania a dopravy odprezentovali uznesenie zo zasadania komisie, ktoré tvorí prílohu zápisnice.
Poslanec J. Virostko navrhuje, aby komisia zadefinovala presné ceny, ktoré budú záväzne pri odkúpení obecných pozemkov. 
Na základe žiadosti p. Babinského komisia odporúča schválenie odpredaja obecného pozemku. Na základe skontrolovania parciel na odkúpenie, poslanci a starosta obce navrhujú, aby sa jeho žiadosť prejednávala v januári, kedy bude schválená ROEP-ka.
K žiadosti pána Janeka na vybudovanie prístrešku pred bytovým domom poslanci odporúčajú zaslať výzvu, aby pán Janek doplnil nákres prístrešku. Po doplnení potrebných dokumentov sa na webstránke Obce Nižná zverejní zámer na prenájom pozemku, poslanci navrhujú symbolickú sumu 1 € na jeden rok. 
M. Paškajová, Vintiška 85, Nižná zaslala žiadosť o odkúpenie časti obecného pozemku, ktorý sa nachádza za ich hospodárskou budovou pri rodinnom dome č. 85. Poslanec J. Virostko majiteľov upozornil na strmú cestu. Následne navrhuje, aby sa prijalo jasné stanovisko k ich žiadosti a postupovalo podľa platného VZN obce dotýkajúce sa prenájmu obecných pozemkov. Starosta obce informoval, že žiadosť pani Paškajovej sa bude riešiť po skončení šetrenia stavebného dozoru.
Ing. J. Lieskovský, Čimhová 150 zaslal žiadosť o predaj parcely bývalého smetiska v Zemianskej Dedine z dôvodu, že v tejto lokalite dlhodobo prevádzkuje salaš. Poslanci navrhujú zaslať Ing. Lieskovskému výzvu na doplnenie výmery uvedených parciel a navrhujú krátkodobý prenájom pozemku s trojmesačnou výpovednou lehotou. Poslanec Ing. D. Paľa navrhuje upresniť na aké účely chce Ing. Lieskovský pozemky využívať.
Starosta obce poskytol možnosť na podanie doplňujúcich návrhov k zaslaným žiadostiam občanov a právnických osôb. Keďže neboli podané, starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení predaja prípadne prenájmu obecného pozemku v časti Krivé hony – časť parcely č. 1164/4 J. Paškuliakovi, Vintiška 90, ktorá slúži ako prístupová cesta k jeho pozemkom.
Hlasovanie:  prítomní: 10 , za:  0
proti 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
zdržali sa: 0.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení žiadosti Márie a Milana Habláka, Tajovského 610, Nižná o odkúpenie pozemku na Malej Orave v radovej zástavbe medzi rodinným domom žiadateľov a rodinným domom s.č. 609.
Hlasovanie:  prítomní: 10 , za:  0
proti 8:  J. Bolibruch, R. Brčák, Mgr. J. Daňo, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
zdržali sa 2: Ing. M. Bučka, M. Koštialová.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o schválení žiadosti Mgr. J. Kulošťákovej, Tajovského 609, Nižná o odkúpenie pozemku na Malej Orave v radovej zástavbe medzi rodinným domom žiadateľky a rodinným domom s.č. 610.
Hlasovanie:  prítomní: 10 , za:  0
proti 8:  J. Bolibruch, R. Brčák, Mgr. J. Daňo, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
zdržali sa 2: Ing. M. Bučka, M. Koštialová.
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina dal hlasovať o zámere predať obecné pozemky vytvorené geometrickým plánom č. 36430234-34/2015 zo dňa 17.6.2015 vyhotoveného spoločnosťou ARLANDA s.r.o., Hviezdoslavova 40, 027 43 Nižná IČO:36430234 a to:
- pozemok reg. CKN p.č.1282/13 o výmere 34 m2, druh: zastavané plochy a nádvoria,
- pozemok reg. CKN p.č.1282/18 o výmere 2 m2, druh: záhrada,
- pozemok reg. CKN p.č.3965/3 o výmere 74 m2, druh: zastavané plochy a nádvoria,
- pozemok reg. CKN p.č.3966/2 o výmere 53 m2, druh: zastavané plochy a nádvoria,
- pozemok reg. CKN p.č.3966/4 o výmere 115 m2, druh: zastavané plochy a nádvoria,
Eve Branickej rod. Hulejovej, Vintiška 78, Nižná za kúpnu cenu 5,00 €/m2 pri jej rodinnom dome z dôvodu, že ich dlhodobo užíva a na pozemku p.č. 3966/2  má postavenú hospodársku budovu vo svojom vlastníctve.
Hlasovanie:  prítomní: 9 (M. Koštialová nebola na hlasovaní prítomná) 
za 9:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.

Obec Nižná prevzala žiadosť Jozefa Labdíka o ukončení členstva v komisii sociálnej, zdravotnej a dôchodcov z časovej zaneprázdnenosti. Poslanci vzali žiadosť J. Labdíka na vedomie.

K bodu č. 9 – Kontrola uznesení
Prednosta OcÚ JUDr. J. Šveda oboznámil poslancov o plnení úloh uznesenia z VII. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nižnej zo dňa 8.9.2015, ktoré zobrali poslanci na vedomie.

K bodu č. 10 - Odpovede na interpelácie
Poslanec Mgr. J. Daňo oboznámil poslancov o plnení úloh z interpelácií.

K bodu č. 11 - Interpelácie
Poslankyňa A. Ličková:
- Môžu občania hromadiť odpad a vytvárať skládky popri železničnej trati na Železničnej ulici? Bude sa tento odpad zbierať a môže obec upozorniť občanov, aby si skládku dreva uskladnili na pozemku pri svojom rodinnom dome?
- Plánuje sa v blízkej budúcnosti kopať hrobník, príp. rozšíriť cintorín z dôvodu nedostatku hrobových miest? Sú k dispozícii pracovníci, ktorí budú kopať hroby?
Poslanec M. Tuka: Pozemok popri železničnej trati patrí Železniciam SR a obec nemá právomoc obhospodarovať tento pozemok.
Starosta obce: Technické služby zbierajú odpad na tejto ulici, aj keď obec nie je majiteľom pozemku.
J. Žák: Prevádzkovanie pohrebiska zahŕňa vykopanie a zasypanie hrobu, vedenie evidencie súvisiacej s prevádzkovaním pohrebiska, správu pohrebiska, správu domu smútku, údržbu komunikácií a zelene na pohrebisku. V minulosti vykopanie hrobu zabezpečovala pohrebná služba Ingrid Garajovej. Momentálne pani Garajová poskytuje pohrebné služby aj pre iné obce a nemá potrebné personálne kapacity na zabezpečenie vykopávania hrobov v Nižnej. Tým pádom táto povinnosť spadá pod obec, ktorá momentálne nemá k dispozícii pracovníkov, ktorí by kopali hroby. Tento problém sa bude musieť vyriešiť v čo najkratšom čase. Cintorín sa bude rozširovať po odkúpení celého pozemku so zreteľom na 50 metrové ochranné pásmo. Už teraz sa kopú hlbšie jamy. Keď je jama vykopaná do dvoch metrov, môžu sa do nej dať dve rakvy. Problémom je spodná voda.
Starosta obce: Kým vyriešime problém s kopaním jamy, vyšli sme v ústrety pani Garajovej, aby poskytovala určité pohrebné služby pre občanov priamo v dome smútku. Jednou z možností riešenia tohto problému je zakúpenie bagra – na budúci rok ho zahrnieme do rozpočte obce. Určili sme presnú výmer pozemku, ktorý obec chce odkúpiť na rozšírenie cintorína. Tento pozemok sa nedá použiť na iné účely (napr. na výstavbu obydlia). Po skončení jednania s obidvoma majiteľmi sa vypracuje zámer na odkúpenie pozemku.
Poslanec J. Virostko: Spracovanie pohrebiska je pálčivá téma. Týmto problémom sa zaoberalo aj predošlé obecné zastupiteľstvo. Je tu viac problémov, ktoré treba brať do úvahy a treba to zohľadniť aj pri odkúpení pozemku na rozšírenie cintorína.
Poslanec R. Brčák vyslovil myšlienku realizovať väčšiu osvetu kremácie zosnulých, pretože sa mu zdá, že pozostalí nie sú dostatočne informovaní, akým spôsobom sa môže aj z kresťanského pohľadu telo zosnulého spáliť. 

Poslankyňa M. Koštialová sa informovala na riešenie viacerých susedských sporov, ktoré sú momentálne predmetom rokovania komisie verejného poriadku.

Poslanec Ing. M. Bučka:
- aktuálna situácia ohľadom mosta medzi Podbielom a Nižnou
- riešenie prejazdu vozidiel po ceste od Svrčkovej cez Malú Oravu
- stav prác na moste pred železničným priecestím pri Železničnej ulici.
Starosta obce: Doprastav a.s. má zmluvu do konca novembra, verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác bude v najbližšej dobe ukončené, dátum začatia stavebných prác nie je zatiaľ stanovený. Most v Nižnej je taktiež v kritickom stave a jeho oprava sa bude riešiť.
Vzhľadom k tomu, že pán J. Kachút ako majiteľ cesty cez Uhliská, túto cestu uzavrel, obec bola nútená povoliť prejazd nákladných vozidiel a vozidiel TIR po ceste od Svrčkovej cez Malú Oravu, aby bola zabezpečená doprava materiálu k oprave cesty na hraničnom prechode v Trstenej. V momente ako bude postavený provizórny most zložený z ťažkej techniky v Podbieli, opätovne bude platiť zákazová značka na prejazd po ceste od Svrčkovej cez Malú Oravu. Následne bude obec žiadať Správu ciest Žilinského samosprávneho kraja o dotáciu na opravu tejto cesty. Podľa predbežných informácii sa ťažká technika dovezie do konca novembra.
Stavebné práce na moste pred železničným priecestím boli dlhodobo plánové. Ich začatie vzniklo na základe mimoriadnej situácie a po rokovaní a dohovore so zástupcami Železníc SR. Starosta obce osobne prevzal rozhodnutie o uzavretie cesty cca na 2 týždne. Poslanci obecného zastupiteľstva v Nižnej ocenili opravu mosta pred železničným priecestím.

Poslanec J. Virostko:
- Od premostenia poškodeného mostu medzi Podbielom a Nižnou uplynul značný čas a informácia verejnosti o ďalších postupoch je nulová. Pýtam sa členov krízového štábu (starosta a zástupca) prečo meškajú so začiatkom práce na výstavbe „vedľajšieho“ mosta, ktorý má slúžiť na prejazd aj ťažším vozidlá? Bol uvedený časový rozsah stavby 1,5 mesiaca. Je reálne ukončenie stavby do konca mesiaca november?
- Má obec písomnú dohodu so SSC o vybudovaní cesty v úseku Mlyn - Ostrvka (respektíve Uhliská) po skončení mimoriadneho stavu? Vie vedenie obce dokladovať požiadavku na SSC o údržbu cesty cez kopec (Mlyn – Ostrvka), ktorá je značne poškodená prejazdom vysoko tonážnych vozidiel? Viacerými poslancami bola vyslovená požiadavka na umiestnenie zákazovej značky pre tieto vozidlá v uvedenom úseku. Osobne som informoval o starých vodovodných rozvodoch na Malej Orave. Neverím, že rozbitú cestu nám opraví SSC ak nemáme žiadnu písomnú dohodu (viď ul. Nová doba).
- V pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce na roky 2008 – 2015 na str. 142 je uvedená oprava pamätníka padlým sovietskym vojakom v II. svetovej vojne (tabuľková časť). Bude táto oprava (obnova) zrealizovaná? V zadaní pre územný plán obce Nižná v kapitole N sú uvedené požiadavky na priestorové usporiadanie a funkčné využitie obce s prihliadnutím na históriu. Na tento účel by sa mohol využiť aj súčasný pamätník (výšková časť) pri Hoteli Arman a umiestniť naň tabuľu s informáciou, že ide o pamiatku na túto udalosť s dátumom oslobodenia obce 3.4.1945. Mladší aj starší v tom majú medzery. V tom istom pláne v kapitole C je plán na rozšírenie zastavaných plôch. Uvažuje obec  opatriť ochrannú hrádzu navŕšením, aby sa predišlo povodňovým škodám?
- Odpad (suť) po oprave štátnej cesty bude likvidovať obec alebo SSC? kedy? (odviezli iba časť)
- Parkovisko - Milan Čierny – požiadavku občanov podporilo súhlasným stanoviskom OcZ. Prečo do dnešného dňa neboli začaté práce aspoň úpravou trávnatej plochy?
Starosta obce: momentálne situáciu ohľadom opravy mosta medzi Podbielom a Nižnou vysvetlil pri interpeláciách Ing. Bučku. Upesnil, že kamióny s poľskou poznávacou značkou sú dodávatelia pre SKI UHLISKÁ Nižná. Suť/asfalt po oprave štátnej cesty bola pozbieraná a vyvezená. Podľa jeho informácii vybudovanie parkoviska – Milan Čierny nebolo schválené. Prípravné práce začnú po dôslednom zvážení (časová a finančná náročnosť). Pamätník padlým sovietskym vojakom v II. svetovej vojne sa upraví a odstráni mach.
Poslanec Ing. M. Bučka reagoval, že aj pamätník partizánov na cintoríne si zaslúži renováciu.

Poslanec R. Štec sa informoval na oplotenie materskej škôlky na Orličí. Starosta obce ho informoval, že oplotenie sa vybuduje. Z dôvodu, že v areáli je aj altánok, obec dala vytýčiť hranice oplotenia.

Poslanec J. Bolibruch:
- upozorňuje, že v Zemianskej Dedine je potrebné vykonať úpravu okolia
- v Nižnej sa buduje optická sieť, ktorá by mala pokračovať aj do Zemianskej Dediny. Kontroluje obec, či dodávateľská firma postupuje podľa projektovej dokumentácie? Zatiaľ sa natiahlo 100 m, pričom stĺpy sú v dezolátnom stave. Navrhuje, aby sa po skončení prác získala spätná väzba, či sú občania s vykonanými prácami spokojní.
Starosta obce: Pri Klinku majiteľ zakázal inštaláciu optickej siete. Podľa stavebného povolenia skontrolujú plán práce.
Prednosta obecného úradu: Pri zavedení optickej siete nie je obec účastník konania. Obec ako správny organ môže prizerať na dodržiavanie prác v súlade s projektovou dokumentáciou. Stavebný úrad v Tvrdošíne bude dohliadať, či sú vykonané práce v súlade s projektovou dokumentáciou.  

Poslanec R. Brčák:
- Uzavretie vjazdu na opravovaný most pri železničnom priecestí pri Železničnej ulici - označiť kadiaľ vedie obchádzka
- Prečo nebola včas spracovaná štúdia plavárne?
- V akom štádiu je výmena obecných pozemkov bez vzájomného finančného vyrovnania parcela reg. CKN č. 953/61, p.č. 953/3 a p.č. 953/60 za pozemky vo vlastníctve JUDr. M. Todekovej, J. Kabáča a M. Kabáča?
- Navrhuje, aby Technické služby v Nižnej zabezpečili svoje služby pri riešení aktuálnych  problémov v Nižnej a cez zimu spolupracovali s dodávateľskou firmou na prestavbe obecného úradu.
- V akom stave je oprava hlavnej cesty z Nižnej po Zemiansku Dedinu?
Reakcia starostu obce:
- vjazd na most pri železničnom priecestí bude uzavretý 2 týždne. Zatiaľ je jasne identifikovaná obchádzka.
- Štúdia plavárne sa dala spracovať s určitým posunom. Odôvodniť to nevie.
- Na opravu hlavnej cesty ešte nie je navrhnutá zmluva. V Žilinskom kraji sa plánuje opraviť 26 ciest, o pláne opráv nás Správa ciest žilinského kraja neinformovala.

Poslanec M. Tuka sa informoval, či je skolaudovaná prestavba obecného úradu. Starosta obce informoval, že sú splnené všetky podmienky na kolaudáciu, dokončí sa len zábradlie.

Poslanec Mg. J. Daňo:
- Na zbernom dvore chýbajú otváracie hodiny a kontakt na pracovníkov.
- Pri bytovom dome č. 479 nesvieti verejné osvetlenie.
- Uzavretie vjazdu na opravovaný most pri železničnom priecestí – ako dlho bude trvať tento stav?
- Kedy prebehne kolaudácia obecného úradu?
- Je natiahnutá elektrina po celej ploche kultúrneho domu? V niektorých častiach je problém s osvetlením.
- Navrhuje, aby sa zvýraznili zmeny v zasielaných podkladoch na zasadnutie obecného zastupiteľstva.
- Bude obec zabezpečovať opravu výtlkov v Obci? Na Vintiške sú 2 výtlky blízko seba.
Starosta obce:
- Zabezpečíme vyvesenie otváracích hodín na zberný dvor
- Práve prebieha rekonštrukcia verejného osvetlenia – týka sa to aj lampy pri BD č. 479
- Na moste pri železničnom priecestí bol položený betón, ktorý musí tuhnúť 2 týždne. Z tohto dôvodu sa uzatvoril vjazd motorových vozidiel, chodci môžu prechádzať.
- Kolaudácia obecného úradu prebehne po energetickom audite.
- Osvetlenie v kultúrnom dome sa opraví, aby všade bolo zabezpečené osvetlenie.
- Zvýrazňovanie zmien v zasielaných dokumentov sa zakomponujú do návrhov.
- Na opravu výtlkov obec nemá potrebný asfalt – cestné stavby nevedia pre obec zabezpečiť asfalt, ktorý sa môže používať.
Prednosta úradu reagoval, že Žilinský samosprávny kraj zvolá ďalšie pracovné stretnutie ohľadom opravy mosta medzi Podbielom a Nižnou. O výsledku stretnutia budú poslancov OcZ informovať.

K bodu č. 12 - Rôzne
Poslanec Ing. D. Paľa preštudoval plnenie programového rozpočtu obce k 30.6.2015. K tomuto dokumentu navrhuje doplniť plán práce obce na I. polrok 2015 alebo plnenie volebného programu, aby to mohol zosúladiť s plnením programového rozpočtu. Poslanec R. Brčák navrhuje stanovenie 10 – 12 akcií do plánu práce obce. Podnety, resp. návrhy poslancov OcZ by sa mali zrealizovať prihliadnuc na priority obce pre daný rok. Poslanec J. Virostko zastáva názor, že plán práce je potrebný. Navrhuje, aby poslanci zaslali starostovi obce svoje návrhy, k nim pripojí starosta obce návrhy za referáty obce a komisie. Na spoločnom zasadnutí prejednajú zaslané návrhy, a tak sa vytvorí záväzný plán práce obce. Prítomní sa po vzájomnej diskusii dohodli, že do 10.11.2015 prostredníctvom e-mailu doručia starostovi obce svoje návrhy. Návrh plánu práce obce a jeho financovanie bude bodom programu zasadnutia obecného zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční dňa 24.11.2015.
Poslanec J. Virostko zaslal poslancom e-mail s návrhom o zapojenie sa do projektu regionálnej výučby formou usporiadania kultúrnej akcie k štyridsiatemu výročiu úmrtia ThDr. Jozefa Tomanóczyho - generálneho vikára a pápežského protonotára n.o., ktorý pôsobil v Nižnej ako pomocný duchovný. Projekt by bol zameraný na vyzdvihnutie morálneho základu človeka a na podporu štúdia. Poslanec Ing. Daňo sa informoval na predbežný odhad nákladov. Poslanec J. Virostko odhaduje približne 1 000 € - organizácia seminára s 3 hosťami, slávnostný obed, výroba prezentačného a pamätného daru, do ktorej sa môžu zapojiť žiaci a študenti umeleckých škôl. Poslanci vyslovili podporu na vypracovanie a zrealizovanie projektu.

K bodu č. 13 - Diskusia
Poslanec R. Brčák navrhuje, aby návrhy zmien v rozpočte a v strategických dokumentoch obce im boli posielané aspoň 15 dní pred zasadnutím obecného zastupiteľstva. Prednosta obce reagoval, že momentálne je schválené 5 dní z dôvodu, že zmeny v rozpočte a v účtovníctve bude problém pre ekonómku spracovať do 15 pred zasadnutím OcZ. Po vzájomnej diskusii sa prítomní zhodli, že základné materiály budú poslancom zasielané 10 dní a v odôvodnených prípadoch 5 dní pred zasadnutím OcZ. Starosta obce J. Rosina dal hlasovať o úlohe zapracovať do Rokovacieho  poriadku OcZ v Nižnej, aby sa materiály na zasadnutie OcZ predkladali najmenej 10 dní pred zasadnutím OcZ a iba v odôvodnených prípadoch 5 dní  pred zasadnutím OcZ.
Hlasovanie:  prítomní: 10      
za 10:  J. Bolibruch, R. Brčák, Ing. M. Bučka, Mgr. J. Daňo, M. Koštialová, A. Ličková, Ing. D. Paľa, R. Štec, M. Tuka, J. Virostko
 proti: 0  zdržali sa: 0.
Starosta obce sa vyjadril, že časť obce Ručung nie je vhodný na zastavanie, najprv sa musí zabezpečiť breh. Obec podáva žiadosť na podporu individuálneho kompostovania v obci a v domácnostiach, v rámci ktorej sa zabezpečí komposter do každej domácnosti v obývanom rodinnom dome. Momentálne odpad na kompostovanie sa zaváža do bioplynárne v Tvrdošíne a olej sa zbiera v jedálni ZŠ v Nižnej.
Poslanec Ing. D. Paľa upozorňuje na nedôsledné vysypávanie odpadu zo záhrad vedľa zberného dvora v Nižnej – postupne sa zasype odtok, ktorý vedie popri ceste. Starosta reagoval, že domový a záhradný odpad priebežne upravujú a čistia odtoky na Sihoti.
V rámci diskusie starosta obce informoval o priebehu organizovania a financovania kultúrnych akcií v réžii obecného úradu a komisie kultúry, predovšetkým Pltníckeho dňa a Kotlíka - súťaže vo varení guľášu.

K bodu č. 14 – Plaváreň v Nižnej
Poslanec R. Brčák vystúpil s podnetom, aby sa otvorila problematika celkovej rekonštrukcie plavárne. Do konca januára 2016 Ministerstvo školstva SR prideľuje dotácie na verejné účely. V prípade spracovania štúdie odporúča osloviť kompetentné osoby k tomu, aby presadili pridelenie financií na rekonštrukciu plavárne v Nižnej. Taktiež navrhuje po zrušení vybudovania cesty R3 spustiť reklamnú kampaň zameranú na nutnosť rekonštrukcie plavárne. Oprava plavárne je nevyhnutná, praskliny sú výrazné. Na štúdiu sa čaká 3 mesiaca, preto sa nevykonávajú žiadne činnosti.
Starosta obce nesúhlasí so spustením negatívnej reklamnej kampane. Ako zatiaľ jedinú možnosť k získaniu financií na opravu plavárne vníma oslovenie členov vlády SR, čiže predstaviteľov politickej Strany SMER – sociálna demokracia za okres Tvrdošín. V najbližšej dobe sa uskutoční snem tejto politickej strany v Dolnom Kubíne, kedy zástupcovia z Hornej Oravy aj z Nižnej môžu presadzovať rekonštrukciu plavárne v Nižnej.
Poslanec Ing. D. Paľa reagoval, že kým sa nevypracuje rozpočet, potrebné analýzy, štúdia a celkový projekt, nič sa neposunie ďalej. Je potrebné určiť smerovanie, napr. či sa bude jednať o sanáciu. Samotná štúdia nestačí, je potrebné spracovať predovšetkým rozpočet a informovať verejnosť, že Žilinský samosprávny kraj nevyvíja aktivitu k tomu, aby sa plaváreň v Nižnej opravila.
Starosta obce prítomných informoval, že k spracovaniu štúdie je potrebné zaslať projektantovi Igorovi Palčovi návrh rozpočtu a taktiež upresniť, či chceme bazény špičkové alebo štandardné. Navrhuje postupovať podľa zriadených bazénov v Hydrocentre na Mokrohájskej ulici v Bratislave. V prípade, že poslanci presadzujú masívnu mediálnu kampaň, navrhuje vypracovať informatívny list a spolu so štúdiou ju zaslať trom hlavným predstaviteľom štátu. Môžu sa osloviť aj školy a ZMOS, aby podporili túto kampaň.
Poslankyňa M. Koštialová odporúča kontaktovať prevádzkovateľov plavárne v Liptovskej Osade, kde za jeden rok postavili plaváreň.
Poslanec R. Brčák zhrnul postup, ktorý navrhuje zrealizovať: upresniť p. projektantovi Palčovú o akú plaváreň má obec záujem, aby mohol spracovať štúdiu. Návrh rozpočtu môžu vypracovať zástupcovia obce spoločne s p. projektantom a s poslancami OcZ. Ďalším krokom bude zaslanie štúdie a rozpočtu predsedovi parlamentu a zároveň spustiť reklamnú kampaň, aby sa presadilo schvaľovanie dotácie pre plaváreň.

K bodu č. 15 - Záver
Starosta obce Ing. Jaroslav Rosina poďakoval prítomným poslancom za účasť a ukončil zasadnutie obecného zastupiteľstva o 20:50 hod.

 

...........................................   ...........................................
      Ing. Jaroslav Rosina                                                               JUDr. Jozef Šveda
           starosta obce                                                                        prednosta OcÚ

 

Overovatelia:     


...........................................   ...........................................
        Rastislav Brčák       Marián Tuka


Zapisovateľka:   Veronika Latková
Prílohy:
- Pozvánka na zasadnutie obecného zastupiteľstva
- Prezenčná listina prítomných zo zasadnutia obecného zastupiteľstva
- Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2014/2015 – ZŠ s MŠ v Nižnej
- Správa o výsledkoch výchovno-vzdelávacej činnosti Základnej umeleckej školy v Nižnej za školský rok 2014/2015
- Plnenie programového rozpočtu obce k 30.6.2015
- Záznam hlavnej kontrolórky k hospodáreniu Obce Nižná k 30.6.2015
- Audítorská správa Obce Nižná za rok 2014
- Indikatívna ponuka financovania pre Obec Nižná – Slovenská sporiteľňa, a.s.
- Rozhodnutie starostu obce o zmene rozpočtu č. 3/2015
- Žiadosti občanov a právnických osôb
- Uznesenie zo zasadania komisie výstavby, územného plánovania a dopravy
- Interpelácie
- Návrh uznesenia zo zasadnutia OcZ konaného dňa 27.10.2015
- Uznesenie zo zasadnutia OcZ konaného dňa 27.10. 2015.

 



26.11.2015    Prečítané 627x

Projekty

ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB ministerstvo-tatry-fers.jpg, 34kB SIEA PL-SK NadaciaAllianz minv AVF MKSR KIA VO2

Partneri

EURES.jpg, 4,8kB   Eures-T.jpg, 9,4kB 3o_media.PNG, 11kB DSiDATA.PNG, 5,3kB AVF KST.jpg, 5,8kB oravaman.jpg, 3,9kB cykloklub.jpg, 4,3kB

 

Adresa: Obec Nižná, Nová doba 506, 027 43 Nižná | Tel.: +421 43 5309 786 | Fax.: +421 43 5381 360 | Email: obec@nizna.sk
Úradné hodiny: Po,Ut:8:00 - 15:00 | St: 8:00 - 17:00 | Št: Nestránkový deň | Pi: 8:00 - 14:00
Denne od 11:00 do 12:00 je obedňajšia prestávka.

IČO: 00314684   DIČ: 2020561752   účet: SK68 0200 0000 0000 1752 6332

Pixel design ©2007 | webmaster | RSS feed | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS! |